Izlaganje sa skupa
MLADI NARASTOVI ZA PROIZVODNJU MESA
Vojin Anastasijević
; Institut za stočarstvo, Beograd, Srbija
Sažetak
Radna grupa FEA-a o Proizvodnji i korištenju mesa od nekastriranih mladih nerastova održala je sastanak maja, 1989. godine u Španjolskoj. Sastanak je obuhvatio metode za određivanje nerastovskog svojstva (taint), ocenjivanje čulima (sensorial evaluation), fiziološke aspekte' faktore koji djeluju na mogućnost pojave nerastovskog svojstva i sadašnje stanje o proizvodnji mesa sa mladim nerastovima. Prisustovao je 21 naučni radnik iz 8 zemalja. Klanje mladih nerastova za proizvodnju mesa obavlja se u nekoliko zemalja. Na primer, u Španjolskoj, Vel. Britaniji i Irskoj do 90% muških zaklanih grla predstavlja nekastrirana grla. Krajem 1989. godine u Danskoj namjeravaju se uvesti masovnije klanje nekastriranih mladih nerastova. Ipak, u mnogim drugim zemljama broj zaklanih muških nekastriranih grla iznosi manje od 1%.
Osnovne komponente nerastovskog svojstva (taint) smatraju se 5α androstenone i skatol. Osnovna metoda za određivanje su radio/enryme immunoassay i kolorimetriiska tečna analiza.
Također je opisan postupak CGC/I{PLC rarijen od IRTA-e, koji omogućava jednovremeno izoliranje i određivanje obje ove omponente. Nivo steroidne proizvodnje u testesima nerastova
može da se otkrije in vitro u strosti od 70 dana. Mecđutim, neke životinje sa visokim stupnjem proivodnje steroida (androstenona) ispoljavaju kasnije niske nivoe androstenona u slanini. Muška grla imaju više nivoe estradiola u colon-u (veći dio crijva, od cekuma do rektuma), nego ženska grla, što možda ima uticaja na proizvodnju skatola. Ishrana ad libitum, zatim hrana s visokim sadržajem energije i neka hranjiva povećavaju mogućnosti pojave nerastovskog svojstva (taint). Zapati (stada) i sezona su sljedeći faktori. Aktivna imunizacija mladih nerastova, upotrebom Gn kao antigena, dovela je do smanjenja mase (težine) testisa, manje razvijenosti pomočnih spolnih žlijezda i snižavanje nivoa testosterona i androsterona. Francuski eksperimenti ukazuju da selekcija zasnovana kako na nivou androsterona tako i veličini testisa može da obezbijedi životinje sa niskim nivoima androstenona bez ikakvog suprotnog efekta na muški spolni razvoj. Međutim, izgleda da se spolno sazrevanje nazimica odlaže.
Nedavni potrošački testovi sprovedeni u Vel. Britaniji otkrili su da nema reagiranja na meso nerastića. U Španjolskoj, reagiranjaa potrosača odnosila su se na kotlete (kare), salamurenu i sušenu slaninu i do izvjesnog obima na suho-sušene šunke, ali ne na kuhanu šunku. Da bi se ustanovila (utvrdila) relativna važnost androstenona odnosno skatola za prihvatljivost mesa, sprovedeno je međunarodno proučavanje unutar Radne grupe, FEZ-a (EAAP-a).
Ključne riječi
Hrčak ID:
162106
URI
Datum izdavanja:
23.1.1991.
Posjeta: 675 *