Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Biljno-hranidbeni kapacitet vinogradarskih tala centralne istre na lokalitetu Grimalda

D. Matković ; Veleučilište Rijeka, Poljoprivredni odjel Poreč
David Gluhič orcid id orcid.org/0000-0002-4507-6012 ; Veleučilište Rijeka, Poljoprivredni odjel Poreč


Puni tekst: hrvatski pdf 175 Kb

str. 66-73

preuzimanja: 416

citiraj


Sažetak

Vinova loza tijekom svog rasta oblikuje i razvija vegetativne i generativne organe. Za to su joj potrebna biljna hraniva u tlu koja se nalaze u zoni korijena. Biljna hraniva su tvari koje su neophodne za životni ciklus biljke. Svako hranivo ima svoju specifičnu fiziološku ulogu u biljnom metabolizmu. Pomoću vrlo složenih funkcija korijena, loza usvaja mineralna hraniva iz tla koja su otopljena u vodi. Za uspješan uzgoj vinove loze potrebno je istražiti uvjete koji vladaju u tlu kako bismo gnojidbom odnosno hranidbom održavali vinograd u povoljnim ekološkim uvjetima.
Istraživanje je provedeno na vinogradu „Grimalda“ smještenom u središnjoj Istri, uz istoimeno mjesto Grimalda. Vinograd se na flišnim pobrđima tj. u djelu Istre nazvanom „Siva Istra“. Uzorci za analizu uzimani su prema prethodno određenim pravilima, da budu što reprezentativniji te da omoguće preciznu analizu. Analizirano tlo je na dubinama od 0-30 cm, i 30-60 cm. Svi prikupljeni uzorci obrađeni su za analizu nakon čega se pristupilo samoj analizi. Analiza je provedena u pedološkom laboratoriju Instituta za poljoprivredu i turizam u Poreču.
Dobiveni rezultati bili su u skladu s očekivanjima s obzirom na lokaciju i podlogu na kojoj se vinograd nalazi. Uvidom u iste, vidljivo je da na lokaciji Grimalda treba provesti određene zahvate u svrhu poboljšanja svojstava tla, a oni su bitni za buduću proizvodnju. Zahvati koje treba provesti su sljedeći: unošenje dušika u tlo, povećanje organske tvari u tlu, meliorativna gnojidba s gnojivima na bazi fosfora i folijarnu ishranu na bazi željeza i cinka na izrazito karbonatnim tlima. Preporuka je da se nakon završetka vegetacije redovito provode analize tla kako bi se utvrdila učinkovitost i opravdanost preporučenih rješenja.

Ključne riječi

vinova loza; tlo; dušik; fosfor; kalij; organska tvar

Hrčak ID:

162242

URI

https://hrcak.srce.hr/162242

Datum izdavanja:

21.4.2016.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 987 *