Izvorni znanstveni članak
UTJECAJ TRAJANJA OGRANIČENE ISHRANE NA PROIZVODNE REZULTATE HOLSTEIN FRIESIAN JUNADI U TOVU
Zvonimir Uremović
; Fakultet poljoprivrednih znanosti, Zagreb, Republika Hrvatska
Marija Uremović
; Fakultet poljoprivrednih znanosti, Zagreb, Republika Hrvatska
Željko Novaković
; DP "VUPIK", Vukovar, Republika Hrvatska
Sažetak
Dvije kontrolne grupe 1 i 2 Holstein friesian junadi hranjene su
intenzivno i po volji u toku tova po metodi za tov junadi tipa baby
beef. Junad pokusne grupe 1 i 2 hranjena je u toku 60 dana i 90 dana
predtova s obrocima, koji su sadržavali 80% nivoa energije intenzivne ishrane, a u razdoblju od 150 i 120 dana pravog tova intenzivno i po volji. U razdoblju od 150 dana intenzivne ishrane junad pokusne grupe 1, je u odnosu na intenzivno hranjenu junad kontrolne grupe 1, ostvarila signifikantno veći dnevni prirast za0,182 kg (P<0,01) i u cijelom razdoblju tova za 0,072 kg (P>0,05). U razdoblju od 120 dana intenzivne ishrane junad pokusne grupe 2 je u odnosu na junad kontrolne grupe 2 ostvarila signifikantno veći dnevni prirast za 0222 kg (P<0,01) i jednaki dnevni prirast u cijelom razdoblju tova, što ukazuje na slabije izraženu pojavu kompenzacije prirasta (IK= 1,11) u odnosu na junad koja je hranjena ograničeno u vremenski kraćem razdoblju predtova i kod koje je indeks kompenzacije prirasta iznosio IK=2,19. Uslijed izrazitije pojave kompenzirajućeg rasta, junad koja je ograničeno hranjena kraće vrijeme (60 dana) ostvarila je bolje iskorištavanje neto energije hrane u razdoblju intenzivnog tova (za 14,9% pokus 1 : 13,9% pokus 2) i u cijelom"razdoblju tova za 10,2% pokus 1 : 5,3% pokus 2), uz manji utrošak koncentrata po kg prirasta (za 0,99 kg pokus 1 : 0,47 kg pokus 2), u odnosu na junad hranjenu ograničeno u vremenski dužem razdoblju.
Ključne riječi
Hrčak ID:
162246
URI
Datum izdavanja:
20.9.1991.
Posjeta: 993 *