Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Kvalitetno i zdravo sjeme siguran je put do visokog prinosa

Dijana Horvat orcid id orcid.org/0000-0002-7361-536X ; Visoko gospodarsko učilište u Križevcima
Edyta Đermić orcid id orcid.org/0000-0002-0786-9062 ; Agronomski fakutet Sveučilišta u Zagrebu
Snježana Topolovec-Pintarić ; Agronomski fakutet Sveučilište u Zagrebu


Puni tekst: hrvatski pdf 188 Kb

str. 58-68

preuzimanja: 405

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 188 Kb

str. 68-68

preuzimanja: 673

citiraj


Sažetak

Ulaskom Hrvatske u EU usljedile su velike promjene u zakonskoj regulativi proizvodnje, dorade i distribucije sjemena. Prije ulaska u EU na većini poljoprivrednih gospodarstava sijano je isključivo certificirano sjeme žitarica. Stupanjem na snagu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti biljnih sorti u Republici Hrvatskoj (NN 124/11) koji je usklađen s propisima EU na gospodarstvu se smije sijati tzv. „farmerovo sjeme“. U nekim zemljama, članicama EU, takvo sjeme se sije isključivo po propisanim uvjetima. Kod nas ti uvjeti još nisu strogo propisani te se pojam "farmerovo" ili "farmersko sjeme" često među poljoprivrednim proizvođačima poistovjećuje s pojmom "tavanuša", čijom sjetvom se u tlo mogu unijeti uzročnici biljnih bolesti i korovi. Cilj provedenog istraživanja je odrediti kvalitetu certificiranog, farmerovog i farmerovog sjemena nepoznate sorte (tavanuša). Istraživanje je provedeno u ovlaštenom laboratoriju za kontrolu kvalitete poljoprivrednog sjemena Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima na pet uzoraka certificiranog sjemena pšenice iz dvije ovlaštene dorade, pet uzoraka farmerovog sjemena i pet uzoraka farmerovog sjemena nepoznate sorte (tavanuša). Ispitivano je zdravstveno stanje sjemena, proveden je test ispiranja sjemena (kontrola na prisutnost hlamidospora uzročnika smrdljive snijeti Tilletia spp.), klijavost i čistoća sjemena. Rezultati istraživanja pokazuju da je sjetva certificiranog sjemena jedini siguran put do visokog i kvalitetnog prinosa. Certificirano i kvalitetno dorađeno sjeme ima veću energiju i klijavost, uzročnici bolesti imaju nižu pojavnost te nema sjemena korova.

Ključne riječi

certificirano sjeme; farmerovo sjeme; žitarice; sjeme

Hrčak ID:

162361

URI

https://hrcak.srce.hr/162361

Datum izdavanja:

23.10.2015.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.056 *