Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

UTJECAJ GENOTIPA I RAZINE PROTEINA U KRMNIM SMJESAMA NA PROIZVODNA OBILJEŽJA ODBILE PRASADI

Matija Domačinović ; Poljoprivredni fakultet, Osijek, Republika Hrvatska
Zdenko Steiner ; Poljoprivredni fakultet, Osijek, Republika Hrvatska
Đuro Senčić ; Poljoprivredni fakultet, Osijek, Republika Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 797 Kb

str. 209-213

preuzimanja: 167

citiraj


Sažetak

Pokus se provodio s ciljem da se ustanove utjecaji genotipa i različitih razina proteina u smjesama na rezultate u proizvodnji prasadi. Pokus je obuhvaćao 96 komada odbite prasadi raspoređene u dvije pokusne grupe prema genotipu (veliki jorkšir i križanci). Svaka pokusna grupa imala je po dvije podgrupe koje su hranjene smjesama različite razine proteina (Starter smjesa sadržavala je 20, odnosno 22% proteina, a Grover smjesa 17, odnosno 19% proteina). U svim grupama dnevni prirast bio je ujednačen. Rezultati dnevnog utroška hrane i konverzije hrane pokazali su se boljima kod prasadi velikog jorkšira. Razlike uzrokovane razinama proteina u smjesama utvrđene su samo kod dnevnog utroška hrane i konvezije hrane, u prilog pokusne grupe koja je dobivala višu razinu proteina.

Ključne riječi

Hrčak ID:

162422

URI

https://hrcak.srce.hr/162422

Datum izdavanja:

27.9.1992.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 730 *