Izvorni znanstveni članak
UTJECAJ GENOTIPA I RAZINE PROTEINA U KRMNIM SMJESAMA NA PROIZVODNA OBILJEŽJA ODBILE PRASADI
Matija Domačinović
; Poljoprivredni fakultet, Osijek, Republika Hrvatska
Zdenko Steiner
; Poljoprivredni fakultet, Osijek, Republika Hrvatska
Đuro Senčić
; Poljoprivredni fakultet, Osijek, Republika Hrvatska
Sažetak
Pokus se provodio s ciljem da se ustanove utjecaji genotipa i različitih razina proteina u smjesama na rezultate u proizvodnji prasadi. Pokus je obuhvaćao 96 komada odbite prasadi raspoređene u dvije pokusne grupe prema genotipu (veliki jorkšir i križanci). Svaka pokusna grupa imala je po dvije podgrupe koje su hranjene smjesama različite razine proteina (Starter smjesa sadržavala je 20, odnosno 22% proteina, a Grover smjesa 17, odnosno 19% proteina). U svim grupama dnevni prirast bio je ujednačen. Rezultati dnevnog utroška hrane i konverzije hrane pokazali su se boljima kod prasadi velikog jorkšira. Razlike uzrokovane razinama proteina u smjesama utvrđene su samo kod dnevnog utroška hrane i konvezije hrane, u prilog pokusne grupe koja je dobivala višu razinu proteina.
Ključne riječi
Hrčak ID:
162422
URI
Datum izdavanja:
27.9.1992.
Posjeta: 730 *