Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Status Fe, Zn i Mn u listu cv. Malvazije istarske (Vitis vinifera L.) s četiri lokacije sjeverozapadne Istre

Igor Palčić orcid id orcid.org/0000-0003-2935-9319 ; Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet
Mirjana Herak Ćustić ; Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet
Ana Jeromel ; Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet
Marko Karoglan ; Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet
Mario Staver ; Veleučilište u Rijeci, Poljoprivredni odjel Poreč
Kristijan Damijanić ; Veleučilište u Rijeci, Poljoprivredni odjel Poreč
Petar Šegon ; Veleučilište u Rijeci, Poljoprivredni odjel Poreč
Igro Pasković


Puni tekst: hrvatski pdf 274 Kb

str. 6-13

preuzimanja: 299

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 274 Kb

str. 12-12

preuzimanja: 131

citiraj


Sažetak

Analiza biljnog materijala osnova je utvrđivanja statusa hraniva te planiranja kontrolirane ishrane vinove loze. Cilj ovog rada bio je utvrditi status Fe, Zn i Mn u listu cv. Malvazije istarske, kao izrazito značajnih mikroelemenata, kako za rast i razvoj same biljke, tako i za kvalitetu vina. Istraživanja su provedena u četiri vinograda podignuta na četiri tipa tla (terroira), podtipa vitisola: crvenici, smeđem tlu na laporu te na dvije rendzine na laporu s različitom količinom CaO. Za utvrđivanje statusa Fe, Zn i Mn uzeti su cijeli listovi (peteljka+plojka) dvaput kroz vegetaciju, u fenofazi cvatnje i šare tijekom 2013. i 2014. godine. Vrijednosti Fe u listu u fenofazi cvatnje kretale su se od 70 do 89 mg kg-1, a u šari 71 – 101 mg kg-1. Status Zn kretao se u rasponu 20 – 33 mg kg-1 u cvatnji te 17 – 42 mg kg-1 u šari. Vrijednosti Mn u cvatnji iznosile su 56 – 349 mg kg-1, a u šari 88 - 565 mg kg-1. Međutim, usporedivši dobivene vrijednosti s referentnim, sve vrijednosti Fe i Zn bile su na donjoj granici optimalnog, dok je opskrba Mn bila dostatna. Dobivene različite vrijednosti na pojedinoj lokaciji upućuju na potrebu prilagodbe i dizajniranja gnojidbe za svaku lokaciju.

Ključne riječi

mikroelementi; vinova loza; gnojidba; terroir

Hrčak ID:

162430

URI

https://hrcak.srce.hr/162430

Datum izdavanja:

21.7.2015.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.011 *