Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Utjecaj oprašivača na intenzitet zametanja plodova različitih sorata jabuka

Martina Skendrović Babojelić ; Zavod za voćarstvo, Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet
Natalija Zorica ; Zavod za voćarstvo, Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet
Tomislav Jemrić ; Zavod za voćarstvo, Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet


Puni tekst: hrvatski pdf 171 Kb

str. 30-37

preuzimanja: 1.031

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 171 Kb

str. 37-37

preuzimanja: 254

citiraj


Sažetak

Istraživan je utjecaj sorata oprašivača (‘Gala’, ‘Idared’ i ‘Jerseymac’) na intenzitet zametanja plodova jabuka sorti ‘Elstar’, ‘Julyred’ i ‘Golden delicious Klon B’. Kod sorte ‘Elstar’ najveći postotak zametanja plodova utvrđen je nakon oprašivanja polenom sorte ‘Gala’ (48,93%), a najmanji kod oprašivanja polenom sorte ‘Idared’ (29,86 %). Najmanji postotak zametanja plodova sorte ‘Julyred’ utvrđen je nakon oprašivanja polenom sorte ‘Gala’ (10,43%), dok su veći postotci zametanja utvrđeni nakon oprašivanje polenom sorata ‘Idared’ i ‘Jerseymac’, između kojih nije bilo značajne razlike. Oprašivanje cvjetova sorte ‘Golden Delicious Klon B’, polenom sorte ‘Jerseymac’ dalo je značajno najmanji postotak zametanja plodova (8,87%). Značajno najveći postotak zametnutih plodova utvrđen je nakon oprašivanja polenom sorte ‘Gala’ (15,28%). Kod sorte ‘Elstar’ utvrđen je najveći postotak zametanja plodova (30 - 49%), ovisno o oprašivaču, dok je kod sorte ‘Golden delicious Klon B’ utvrđen najmanji postotak zametanja plodova (9-15%). Razlike u intenzitetu zametanja plodova mogu biti posljedica različite klijavosti polena pojedinih sorti oprašivača i poklapanja S - alela između sorata.

Ključne riječi

Malus x domestica Borkh; oprašivači; zametanje plodova; sorta

Hrčak ID:

162450

URI

https://hrcak.srce.hr/162450

Datum izdavanja:

21.7.2015.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.272 *