Izvorni znanstveni članak
POVEZANOST POLIMORFIZMA PROTEINA MLIJEKA S MLIJEČNIM PROIZVODNIM OSOBINAMA HRVATSKOG SIMENTALCA I. UTJECAJ GENOTIPA
Ino Čurik
; Agronomski fakultet, Zavod za mljekarstvo, Zagreb, Republika Hrvatska
Jasmina Lukač-Havranek
; Agronomski fakultet, Zavod za mljekarstvo, Zagreb, Republika Hrvatska
Neven Antunac
; Agronomski fakultet, Zavod za mljekarstvo, Zagreb, Republika Hrvatska
Miroslav Kapš
; Agronomski fakultet, Zavod za specijalno stočarstvo, Zagreb, Republika Hrvatska
Sažetak
Istražili smo utjecaj αѕ₁-kazeina (αѕ₁-Cn), β-kazeina (β -Cn), k-kazeina (k-Cn) i β -laktoglobulina (β -Lg) na količinu mlijeka (kg), masti (kg) i sadržaj masti (%) u prvoj laktaciji za 195 krava hrvatskog simentalca. Utvrđen je signifikantan utjecaj k-kazeina na količinu masti (kg), β-laktoglobulina na količinu mlijeka (kg) i sadržaj masti (%). Signifikantno veća količina masti (kg) odnosno mlijeka (kg) u prvoj laktaciji povezana je s BC k-kazeinom odnosno AB β-laktoglobulin genotipom, dok je signifikantno viši postotak masti u mlijeku utvrđen za BB β- laktoglobulin genotip.
Ključne riječi
Hrčak ID:
162516
URI
Datum izdavanja:
19.3.1993.
Posjeta: 866 *