Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

POVEZANOST POLIMORFIZMA PROTEINA MLIJEKA S MLIJEČNIM PROIZVODNIM OSOBINAMA HRVATSKOG SIMENTALCA I. UTJECAJ GENOTIPA

Ino Čurik ; Agronomski fakultet, Zavod za mljekarstvo, Zagreb, Republika Hrvatska
Jasmina Lukač-Havranek ; Agronomski fakultet, Zavod za mljekarstvo, Zagreb, Republika Hrvatska
Neven Antunac ; Agronomski fakultet, Zavod za mljekarstvo, Zagreb, Republika Hrvatska
Miroslav Kapš ; Agronomski fakultet, Zavod za specijalno stočarstvo, Zagreb, Republika Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 1.262 Kb

str. 15-22

preuzimanja: 200

citiraj


Sažetak

Istražili smo utjecaj αѕ₁-kazeina (αѕ₁-Cn), β-kazeina (β -Cn), k-kazeina (k-Cn) i β -laktoglobulina (β -Lg) na količinu mlijeka (kg), masti (kg) i sadržaj masti (%) u prvoj laktaciji za 195 krava hrvatskog simentalca. Utvrđen je signifikantan utjecaj k-kazeina na količinu masti (kg), β-laktoglobulina na količinu mlijeka (kg) i sadržaj masti (%). Signifikantno veća količina masti (kg) odnosno mlijeka (kg) u prvoj laktaciji povezana je s BC k-kazeinom odnosno AB β-laktoglobulin genotipom, dok je signifikantno viši postotak masti u mlijeku utvrđen za BB β- laktoglobulin genotip.

Ključne riječi

Hrčak ID:

162516

URI

https://hrcak.srce.hr/162516

Datum izdavanja:

19.3.1993.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 866 *