Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Sušenje gljiva

Stjepan Sito ; Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, Zavod za mehanizaciju poljoprivrede
Mateja Grubor ; Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, Zavod za mehanizaciju poljoprivrede
Branko Šket ; Šolski center Šentjur
Marjana Koren ; Šolski center Šentjur
Vladimir Džaja ; PIK Vinkovci
Iva Maletić ; Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, Zavod za mehanizaciju poljoprivrede


Puni tekst: hrvatski pdf 637 Kb

str. 38-42

preuzimanja: 321

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 637 Kb

str. 42-42

preuzimanja: 3.819

citiraj


Sažetak

Uzgoj gljiva zahtijeva primjenu nove tehnike i tehnologije, te stalno ulaganje u proizvodni sustav. Tijekom proizvodnog ciklusa nastaju gubici i značajni troškovi u sustavu distribucije.
U radu su prikazane mogućnosti industrijskog sušenja šampinjona i bukovače u različitim oblicima. Kako bi se zadržala kvaliteta i minimalizirali troškovi sušenja nužno je proces sušenja optimalizirati. To se postiže primjenom različitih temperatura i brzina zraka za sušenje.

Ključne riječi

gljive; sušenje; temperatura zraka za sušenje

Hrčak ID:

162615

URI

https://hrcak.srce.hr/162615

Datum izdavanja:

5.11.2014.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 5.109 *