Glasnik Zaštite Bilja, Vol. 37 No. 5, 2014.
Izvorni znanstveni članak
Sušenje gljiva
Stjepan Sito
; Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, Zavod za mehanizaciju poljoprivrede
Mateja Grubor
; Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, Zavod za mehanizaciju poljoprivrede
Branko Šket
; Šolski center Šentjur
Marjana Koren
; Šolski center Šentjur
Vladimir Džaja
; PIK Vinkovci
Iva Maletić
; Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, Zavod za mehanizaciju poljoprivrede
Sažetak
Uzgoj gljiva zahtijeva primjenu nove tehnike i tehnologije, te stalno ulaganje u proizvodni sustav. Tijekom proizvodnog ciklusa nastaju gubici i značajni troškovi u sustavu distribucije.
U radu su prikazane mogućnosti industrijskog sušenja šampinjona i bukovače u različitim oblicima. Kako bi se zadržala kvaliteta i minimalizirali troškovi sušenja nužno je proces sušenja optimalizirati. To se postiže primjenom različitih temperatura i brzina zraka za sušenje.
Ključne riječi
gljive; sušenje; temperatura zraka za sušenje
Hrčak ID:
162615
URI
Datum izdavanja:
5.11.2014.
Posjeta: 5.109 *