Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

OBNOVA I RAZVITAK STOČARSTVA U REPUBLICI HRVATSKOJ S OBZIROM NA PERADARSKU I SVINJOGOJSKU PROIZVODNJU U ZEMLJAMA EUROPSKE ZAJEDNICE

Gordana Kralik ; Poljoprivredni fakultet, Osijek, Republika Hrvatska
Antun Petričević ; Poljoprivredni fakultet, Osijek, Republika Hrvatska
Vera Tadić ; Ministarstvo poljoprivrede RH Zagreb, Zagreb, Republika Hrvatska
Marija Uremović ; Agronomski fakultet, Zagreb, Republika Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 3.746 Kb

str. 51-70

preuzimanja: 237

citiraj


Sažetak

U radu se prikazuju osnovne značajke svinjogojske i peradarske proizvodnje u zemljama Europske zajednice s naglaskom na proizvodnju i zahtjeve u pogledu kakvoće proizvoda od peradi i svinja. Daje se kratki pregled te proizvodnje u Republici Hrvatskoj, uz predočenje pokazivača njihovog razvitka. U proteklom desetgodišnjem razdoblju broj peradi povećan je u većini analiziranih zemalja preko 20% (u Portugalu, Nizozemskoj, Francuskoj te Belgiji i Luksemburgu). Smanjenje za 10%, odnosno 14%u Grčkoj i Njemačkoj. Brojnost svinja u prikazanom razdoblju povećana je u Grčkoj, Belgiji i Luksemburgu, Nizozemskoj i Španjolskoj (23, 25, 35, i 63%). U ostalim zamljama EZ-a zabilježeno je smanjenje broja svinja za 2 do 26%. Istodobno, broj peradi u Republici Hrvatskoj povećan je za 10% a broj svinja smanjen za 9%. Potrošnja mesa peradi po stanovniku u razdoblju 1984. - 86. i 1989. godine, u svim zemljama EZ-a povećvala se. Najniža, 11,5 kg u 1989. godini je u Njemačkoj a najviša, 23,1 kg zabilježena je u Španjolskoj 1989. godine. Potrošnja jaja po stanovniku u zemljama Ez-a znatno se razlikuje. U Portugalu je najmanja i iznosi svega 6 kg, a najveća, 15,6 kg je u Francuskoj u 1989. godini. Potrošnja svinjskog mesa po stanovniku, prema podacima UNEC-a, povećala se u svim zemljama EZ-a, izuzev Francuske. Najmanja potrošnja svinjskog mesa u 1989. godini, 21,9 kg zabilježana je u Grčkoj, a najveša, 65,9 kg u Danskoj. Potrošnja mesa peradi po stanovniku u Republici Hrvatskoj iznosila je 14,5 kg, svinjskog mesa 19,6 kg i 9,6 kg jaja u 1989. godini.

Ključne riječi

Hrčak ID:

162669

URI

https://hrcak.srce.hr/162669

Datum izdavanja:

22.3.1994.

Posjeta: 658 *