Stručni rad
KAKVOĆA JAREĆEG MESA- ČIMBENICI O KOJIMA OVISI
Vesna Pavić
; Agronomski fakultet, Zavod za specijalno stočarstvo,Zagreb, Republika Hrvatska
Boro Mioč
; Agronomski fakultet, Zavod za specijalno stočarstvo,Zagreb, Republika Hrvatska
Sažetak
Najveća količina jarećeg mesa proizvodi se u nerazvijenim zemljama Azije i Afrike, u kojima je meso glavni kozji proizvod. U Europi se mlada jareća trupla smatraju delikatesom i jedu se u posebnim prigodama (Božić, Uskrs). Najveći broj jaradi zakolje se u dobi izmedu 15 i 45 dana, odnosno sa 6-12-15 kg tjelesne mase. Jareća trupla su lagana, nježna i plitka, s malim naslagama masti, te manje kompaktnosti u odnosu na trupla drugih životinja. Za razliku od veličine trupla, koja je prije svega pod genetskim utjecajem, randman i kakvoća mesa više su uvjetovani vrstom i kakvoćm obroka, dobi jaradi kod klanja, spolom, te načinom obrade i pripreme. Prihvatljivost jarećeg, kao i kozjeg mesa ovisi o boji, sočnosti, mekoći, načinu obrade, te njegovoj trenutnoj cijeni na tržištu.
Ključne riječi
Hrčak ID:
162670
URI
Datum izdavanja:
22.3.1994.
Posjeta: 1.132 *