Glasnik Zaštite Bilja, Vol. 35 No. 4, 2012.
Izvorni znanstveni članak
Utjecaj mikrovalnog zagrijavanja na oksidacijsku stabilnost suncokretovog ulja
Tihomir Moslavac
; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Andrija Pozderović
; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Anita Pichler
; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Milica Vilušić
; Tehnološki fakultet, Univerzitet u Tuzli
Aleksandra Tomić
; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Sažetak
Mikrovalno zagrijavanje moderna je i široko primjenjivana metoda za pripremanje hrane. U ovom radu istraživan je utjecaj mikrovalnog zagrijavanja na oksidacijsku stabilnost hladno prešanog suncokretovog ulja, visokooleinskog suncokretovog ulja te njihovih smjesa. Biljna ulja zagrijavana su u mikrovalnoj pećnici kod različite snage u vremenu od 5 minuta. Također, uzorci su zagrijavani u mikrovalnoj pećnici kod snage 300 W u različitim vremenima trajanja. Rezultati testa prikazani su kao vrijednost peroksidnog broja tijekom mikrovalnog zagrijavanja. Visokooleinsko suncokretovo ulje ima bolju stabilnost prema oksidaciji upravo zbog visokog udjela oleinske kiseline. Dodatkom visokooleinskog suncokretovog ulja u hladno prešano ulje dolazi do promjene oksidacijske stabilnosti smjese ulja. Primjenom veće snage i vremena trajanja mikrovalnog zagrijavanja dolazi do većeg oksidacijskog kvarenja ispitivanih ulja.
Ključne riječi
suncokretovo ulje; oksidacijska stabilnost; mikrovalno zagrijavanje
Hrčak ID:
163053
URI
Datum izdavanja:
9.8.2012.
Posjeta: 1.708 *