Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Ljubičasta pjegavost kupine Septocyta ruborum (Lib.) Petr. (sin. Rhabdospora ramealis (Roberge ex Desm.) Sacc.) u Tomislavgradu

Ana Karačić ; Federalni agromediteranski zavod Mostar
Dario Ivić ; Zavod za zaštitu bilja
Ivica Perić ; Federalni agromediteranski zavod Mostar
Nino Rotim ; Federalni agromediteranski zavod Mostar


Puni tekst: hrvatski pdf 548 Kb

str. 84-87

preuzimanja: 590

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 548 Kb

str. 87-87

preuzimanja: 136

citiraj


Sažetak

Na lokalitetu Duvanjsko polje - Kovači podižu se intenzivni nasadi kupina za što je potrebno osigurati kvalitetan sadni materijal. U nabavljenom sadnom materijalu tijekom 2009. godine zamijećeno je patološko sušenje izdanaka kupine.
Na osnovi simptoma oboljenja i morfoloških osobina uzgojenih izolata (izgled, boja i veličina konidija, pojava i izgled piknida, izgled i veličina spora) identificiran je uzročnik navedenog propadanja izdanaka kupina kao Septocyta ruborum (Lib.) Petr. (sin. Rhabdospora ramealis (Roberge ex Desm.) Sacc.) - ljubičasta pjegavost kupine.
Prema našim spoznajama, ovo je prvi nalaz gljive Septocyta ruborum u Bosni i Hercegovini. Iako do sada ta vrsta gljivičnog oboljenja nije registrirana u BiH, prisutna je u regiji. Bolest je zabilježena u Hrvatskoj i u Srbiji, gdje su tijekom prošlog desetljeća nerijetko zabilježene veće štete zbog zaraze u intenzivnim nasadima kupine.
U radu je opisana izolacija i identifikacija parazita te je dan kratak osvrt na mjere suzbijanja i zaštite od ljubičaste pjegavosti izdanaka.

Ključne riječi

kupina; ljubičasta pjegavost izdanaka; Septocyta ruborum

Hrčak ID:

163280

URI

https://hrcak.srce.hr/163280

Datum izdavanja:

4.3.2011.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.312 *