Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Smjernice za rehabilitaciju osoba nakon moždanog udara

Tea SCHNURRER-LUKE-VRBANIĆ orcid id orcid.org/0000-0002-9161-4328 ; Zavod za fizikalnu i rehabilitacijsku medicinu, Klinički bolnički centar Rijeka
Viviana AVANCINI-DOBROVIĆ ; Zavod za fizikalnu i rehabilitacijsku medicinu, Klinički bolnički centar Rijeka
Žarko BAKRAN ; Služba za medicinsku rehabilitaciju neuroloških bolesnika, Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice
Mira KADOJIĆ ; Zavod za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, Klinički bolnički centar Osijek


Puni tekst: hrvatski pdf 252 Kb

str. 237-269

preuzimanja: 35.407

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 252 Kb

str. 237-269

preuzimanja: 3.097

citiraj


Sažetak

Moždani je udar klinički sindrom karakteriziran naglim razvojem žarišnog neurološkog deficita, a simptomi koreliraju veličinom i mjestom oštećenja mozga. Moždani udar je jedan od vodećih uzroka dugotrajne onesposobljenosti. Stoga, rehabilitacija osoba s moždanim udarom treba početi odmah tijekom akutnog liječenja, te biti nastavljena po rehabilitacijskim protokolima ovisno o težini kliničke slike u rehabilitacijskim odjelima, ambulantno ili u kućnim uvjetima. Rehabilitaciju provodi multidisciplinarni tim stručnjaka, na čelu sa specijalistom fizikalne medicine i rehabilitacije.
Tijekom procesa rehabilitacije koristi se neuroplastičnost mozga, facilitira restauracija funkcije, s ciljem ponovnog uspostavljanja aktivnosti dnevnog života i participacije u društvu sukladno zaostalom smanjenju aktivnosti i participacije.
Ključni aspekti rehabilitacije su identifikacija i stupnjevanje smanjenja aktivnosti i participacije, postavljanje kratkoročnih i dugoročnih ciljeva, provođenje rehabilitacijskih dijagnostičkih i terapijskih intervencija, te evaluacija učinkovitosti rehabilitacijskog procesa.
Rehabilitacijskom intervencijom očekuje se poboljšanje funkcionalnosti bolesnika i njihovo kvalitetnije uključivanje u obitelj, radnu i širu društvenu zajednicu.
U Europi i svijetu postoje jasni standardi i smjernice za rehabilitaciju osoba s moždanim udarom, koje se baziraju na medicinski evidentiranim dokazima o učinkovitosti. U ovom radu slijedeći navedene smjernice iznosimo smjernice Hrvatskog društva za fizikalnu i rehabilitacijsku medicinu. Smjernice su namijenjene fizijatrima i liječnicima drugih specijalnosti koji se u svom radu susreću s bolesnicima koji su preboljeli moždani udar, kao i liječnicima obiteljske medicine i ostalim zdravstvenim djelatnicima.

Ključne riječi

moždani udar; rehabilitacija; smjernice

Hrčak ID:

163304

URI

https://hrcak.srce.hr/163304

Datum izdavanja:

14.3.2016.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 42.042 *