Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Procjena količine deoksinivalenola (DON-a) u genotipovima pšenice

Valentina Španić ; Poljoprivredni institut Osijek
Georg Drezner ; Poljoprivredni institut Osijek
Krešimir Dvojković ; Poljoprivredni institut Osijek
Sonja Marić ; Sveučilište J.J. Strossmayera u Osijeku
Jasenka Ćosić ; Sveučilište J.J. Strossmayera u Osijeku


Puni tekst: hrvatski pdf 146 Kb

str. 56-60

preuzimanja: 1.155

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 146 Kb

str. 60-60

preuzimanja: 222

citiraj


Sažetak

Mikotoksini (mykes - grč. gljiva, toxikon - grč. otrov) su sekundarni metaboliti kemijski vrlo različite strukture s različitim biološkim učincima. Ovisno o Fusarium vrsti, na zrnima se mogu očekivati mikotoksini: zearalenol, deoksinivalenol (F. graminearum), T-2 toksin, neosolaniol, scirpenol (F. avenaceum), T-2 toksin, HT-2 toksin, tetraol (F. poae). Cilj je ovoga rada prikazati varijabilnost genotipova pšenice kod procijenjenih količina DON-a, a na temelju simptoma bolesti ocijenjenih na 22. dan nakon umjetnih infekcija. Najmanje procijenjene količine DON-a izračunate su kod genotipova Renan (0,8 mg/kg), Soissons (1,0 mg/kg), Sirban Prolifik (1,3 mg/kg) i Libellula (1,5 mg/kg), a najveće kod genotipova Osk.553/98 (7,5 mg/ kg), Osk.554/97 (7,1 mg/kg), Žitarka (6,4 mg/kg), i Zlatna Dolina (5,8 mg/kg).

Ključne riječi

mikotoksini; procijenjena količina DON-a; pšenica

Hrčak ID:

163329

URI

https://hrcak.srce.hr/163329

Datum izdavanja:

14.12.2010.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.424 *