Glasnik Zaštite Bilja, Vol. 33 No. 6, 2010.
Izvorni znanstveni članak
Procjena količine deoksinivalenola (DON-a) u genotipovima pšenice
Valentina Španić
; Poljoprivredni institut Osijek
Georg Drezner
; Poljoprivredni institut Osijek
Krešimir Dvojković
; Poljoprivredni institut Osijek
Sonja Marić
; Sveučilište J.J. Strossmayera u Osijeku
Jasenka Ćosić
; Sveučilište J.J. Strossmayera u Osijeku
Sažetak
Mikotoksini (mykes - grč. gljiva, toxikon - grč. otrov) su sekundarni metaboliti kemijski vrlo različite strukture s različitim biološkim učincima. Ovisno o Fusarium vrsti, na zrnima se mogu očekivati mikotoksini: zearalenol, deoksinivalenol (F. graminearum), T-2 toksin, neosolaniol, scirpenol (F. avenaceum), T-2 toksin, HT-2 toksin, tetraol (F. poae). Cilj je ovoga rada prikazati varijabilnost genotipova pšenice kod procijenjenih količina DON-a, a na temelju simptoma bolesti ocijenjenih na 22. dan nakon umjetnih infekcija. Najmanje procijenjene količine DON-a izračunate su kod genotipova Renan (0,8 mg/kg), Soissons (1,0 mg/kg), Sirban Prolifik (1,3 mg/kg) i Libellula (1,5 mg/kg), a najveće kod genotipova Osk.553/98 (7,5 mg/ kg), Osk.554/97 (7,1 mg/kg), Žitarka (6,4 mg/kg), i Zlatna Dolina (5,8 mg/kg).
Ključne riječi
mikotoksini; procijenjena količina DON-a; pšenica
Hrčak ID:
163329
URI
Datum izdavanja:
14.12.2010.
Posjeta: 2.424 *