Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Raščlamba fiksnoprotetskih radova u pacijenata metkovićevske regije

Dragutin Komar
Srećko Jermaz
Ketij Mehulić
Jasmina Stipetić


Puni tekst: hrvatski pdf 436 Kb

str. 143-150

preuzimanja: 502

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 74 Kb

str. 151-154

preuzimanja: 404

citiraj


Sažetak

Epidemiološke studije o stanju postojećih fiksnoprotetskih radova ili o potrebi za novim, a sa svrhom da se planiraju potrebni protetski timovi te poboljšaju materijali i postupci, prijeko su potrebni u suvremenoj protetici.
Svrha rada bila je utvrditi koji je estetski materijal upotrijebljen za izradbu fiksnoprotetskih radova u pacijenata metkovićevske regije te utvrditi čestoću krunica i mostova ovisno o dobi, spolu, stručnoj spremi, zaposljenju, društveno-ekonomskom statusu i čestoći posjeta stomatologu. Pregledano je 212 pacijenata nositelja fiksnoprotetskih radova. Pregledi su izvedeni u Domu zdravlja Metković tijekom 2001. godine. Deskriptivna statistika i χ 2 testovi upotrijebljeni su prigodom statističke obradbe podataka.
Izvedeni su sljedeći zaključci:
Stariji pacijenti imali su znatno više mostova nego krunica (p<0,01). Nije bilo statistički znatne razlike u distribuciji krunica i mostova između muškog i ženskoga spola (p>0,05), niti između pacijenata različita stupnja naobrazbe (p>0,05). Umirovljeni pacijenti imali su znatno više mostova nego krunica u usporedbi sa zaposlenima ili nezaposlenima (p<0,05). Pacijenti koji redovito posjećuju stomatologa ( jedanput u godini ili češće) imaju znatno više krunica nego mostova od pacijenata koji neredovito posjećuju stomatologa ili samo kada imaju bolove (p<0,01). Ta skupina (neredovit posjet stomatologu) ima veći broj izvađenih zuba, pa zato i mostova, od pacijenata koji redovito odlaze stomatologu. Nije bilo statistički znatne razlike između pacijenata koji su prvi put u životu posjetili stomatologa u različitoj životnoj dobi (p>0,05). Pacijenti niske stručne spreme imali su više fiksnoprotetskih nadomjestaka starijih od 10 godina u usporedbi s pacijentima srednje ili visoke stručne spreme (p<0,01).
Zabilježena je razmjerno česta upotreba keramike (64%) u usporedbi s polimernim materijalima (36%). Nije bilo razlike između spolova ovisno o materijalu za fasetiranje fiksnoprotetskoga rada (p>0,05). Pacijenti stariji od 60 godina i pacijenti niže stručne spreme imali su više polimernih fasetiranih radova od mlađih pacijenata (<39 godina) koji su imali uglavnom sve radove fasetirane keramičkim materijalima (p<0,01).

Ključne riječi

fiksnoprotetski rad, metkovićevska regija, dob, spol, materijal

Hrčak ID:

1429

URI

https://hrcak.srce.hr/1429

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.399 *