Glasnik Zaštite Bilja, Vol. 32 No. 3, 2009.
Izvorni znanstveni članak
Utjecaj roka berbe na masno-kiselinski sastav ekstra djevičanskih maslinovih ulja sorti 'Buža' i 'Leccino' u Istri
Đani Benčić
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Lepomir Čoga
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Marin Krapac
; Institut za poljoprivredu i turizam Poreč
Tihomir Moslavac
; Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Sažetak
Provedena istraživanja imala su za cilj utvrditi utjecaj roka berbe na masno-kiselinski sastav ekstra djevičanskih maslinovih ulja sorte ‘Leccino’ i ‘Buža ‘ koje su uzgajane na dva različita lokaliteta, na području Istre. Jedan od maslinika smješten je uz obalu mora (Barbariga), a drugi na nadmorskoj visini od 250 m (Veli Mlun, Pračana–Buzet). Berba je obavljena u dva karakteristična roka s ujednačenim stupnjem zrelosti plodova na obje lokacije. Rezultati kemijskih analiza ukazuju na značajne razlike u udjelu palmitinske, stearinske, oleinske, linolne, linolenske, gadoleinske i arahinske kiseline u ekstra djevičanskim uljima, ovisno o roku berbe. Pod utjecajem ranijeg roka berbe bile su niže vrijednosti sadržaja: palmitinske kiseline u uljima obiju sorti s hladnijeg područja, stearinske i arahinske kiselina u uljima sorte ‘Leccino’ s toplijeg područja, oleinske kiseline u uljima obiju sorti iz toplijeg područja, linolne kiseline u uljima sorte Buža iz hladnijeg područja te linolne, linolenske i gadoleinske kiseline u uljima sorte ‘Leccino’ s obje lokacije. Pod utjecajem kasnijeg roka berbe bile su niže vrijednosti sadržaja: palmitinske kiseline u uljima sorte ‘Leccino’ s toplijeg područja, oleinske kiseline u uljima obiju sorti iz hladnijeg područja, linolne i arahinske kiseline u uljima sorte ‘Buža’ iz toplijeg područja te linolenske i gadoleinske kiseline u uljima sorte ‘Buža’ s oba područja.
Ključne riječi
maslinovo ulje; masno-kiselinski sastav; rok berbe
Hrčak ID:
163472
URI
Datum izdavanja:
15.7.2009.
Posjeta: 1.467 *