Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Opskrbljenost hranivima tala za uzgoj mandarina u dolini Neretve

David Gluhić ; Institut za poljoprivredu i turizam Poreč


Puni tekst: hrvatski pdf 388 Kb

str. 39-47

preuzimanja: 1.347

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 388 Kb

str. 46-46

preuzimanja: 253

citiraj


Sažetak

Proizvodnja mandarina predstavlja značajnu gospodarsku djelatnost u dolini Neretve. Glavna vrsta mandarina je Unshiu (Citrus unshiu Marc.), koja je na to područje introducirana prije 40-tak godina. Odlikuje se većom otpornošću na niske temperature i većim postotkom suhe tvari u odnosu na ostale vrste mediteranskih mandarina. Analizom osam reprezentativnih područja utvrđena je dobra opskrbljenost makroelementima, dok je opskrbljenost mikroelementima značajno lošija. Javlja se nedostatak triju ključnih mikroelemenata u uzgoju mandarina - bora, željeza i mangana. Istovremeno je kao posljedica primjene nekvalitetnih voda za natapanje izmjerena viša količina natrija u tlu. Daljnja istraživanja trebala bi biti usmjerena prema detaljnim analizama ostalih površina i analizama biljnog materijala, kako bi se utvrdili optimalni rangovi opskrbljenosti za pojedine elemente. Kako se na navedenom području nalazi gotovo 90% o ukupnog broja rodnih stabala mandarina u Hrvatskoj, navedena tematika poprima još veći značaj.

Ključne riječi

Hrčak ID:

164235

URI

https://hrcak.srce.hr/164235

Datum izdavanja:

20.10.2006.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.473 *