Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Suvremene tehnologije uzgoja jagoda

Mirko Puljko ; Jarmina


Puni tekst: hrvatski pdf 118 Kb

str. 5-8

preuzimanja: 738

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 118 Kb

str. 8-8

preuzimanja: 174

citiraj


Sažetak

Jagoda kao voćna vrsta zauzima središnje mjesto u skupini jagodičastog voća i time sa gospodarskog stajališta za hrvatsko poljodjelstvo ima naglašen privredni značaj. Svojom kvalitetom plodova, ranim dozrijevanjem, dobrom tržišnosti, višestrukom namjenom potrošnje i visokom vrijednosti bruto produkta na jedinicu površine, jagoda kao voćna vrsta interesantna je potencijalnim komercijalnim proizvođačima, a biti će i ostali stalni pratilac uzgoja u kućnim vrtovima. Jagoda je nadasve vrlo ukusna namirnica, koja svojim visokim sadržajem antioksidanata (vitamnin C, antocianini, flavonoli, elagićne kiseline i dr. ) i malom energetskom vrijednosti, postaje sve popularnija u prehrani stanovništva razvijenih zemalja tijekom cijele godine. Dosadašnja zapostavljneost komerijalne proizvodnje jagoda u nas višestruko je uvjetovana, a naročito zbog slijedećih razloga:
-potrebe visoke educiranosti proizvođača jagoda
-neorganiziranosti proizvodnje zdravog sadnog materijala
-potrebe velikih ulaganja financijskih sredstava u nasad
-osjetljivosti plodova prilikom berbe i transporta

Ključne riječi

Hrčak ID:

164318

URI

https://hrcak.srce.hr/164318

Datum izdavanja:

19.8.2005.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.862 *