Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

POVEZANOST POKAZATELJA KLAONIČKE KVALITETE SVINJSKIH POLOVICA RAZLIČITIH GENOTIPOVA

Đuro Senčić ; Poljoprivredni fakultet Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, Osijek, Republika Hrvatska
Antun Petričević ; Poljoprivredni fakultet Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, Osijek, Republika Hrvatska
Gordana Kraik ; Poljoprivredni fakultet Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, Osijek, Republika Hrvatska
Sonja Jovanovac ; Poljoprivredni fakultet Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, Osijek, Republika Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 1.832 Kb

str. 83-93

preuzimanja: 206

citiraj


Sažetak

Između pojedinih pokazatelja kakvoće svinjskih polovica postoji jača ili slabija fenotipska povezanost. Od osnovnih pokazatelja (debljina slanine, površina MLD-a, omjer slanine i mesa, dužina, obujam i indeks buta) kakvoće svinjskih polovica u najjačoj povezanosti s mesnatošću polovica (prema disekciji) kod svih analiziranih genotipova je omjer slanine i mesa u poprečnom presjeku leđa (kod velikog jorkšira r=-0,77***, kod švedskog landrasa r=-0,86***, kod linije 1 r=-0,73***, kod linije 3 r=- 0,70***), te je ovo i najsigurniji pokazatelj mesnatosti svinjskih polovica. Udjeli mišićnog tkiva svih osnovnih dijelova polovica su u srednje jakoj do vrlo jakoj i statistički značajnoj povezanosti s udjelom mišićnog tkiva u polovicama kod svih analiziranih genotipova. Najjaču povezanost s udjelom mišićnog tkiva u polovicama kod velikog jorkšira ima udjel mišićnog tkiva buta (r=90***), kod švedskog landrasa i linije 3 mišićno tkivo leđa (r=0,87***, odnosno r=0,71***), a kod linije 1 mišićno tkivo vrata (r=0,73***).

Ključne riječi

Hrčak ID:

164419

URI

https://hrcak.srce.hr/164419

Datum izdavanja:

23.4.1996.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 928 *