Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Glagolski aspekt u engleskom jeziku

Leonardo Spalatin


Puni tekst: engleski pdf 3.585 Kb

str. 83-91

preuzimanja: 370

citiraj


Sažetak

Aspekt treba odijeliti od Aktionsarta, jer svaki od njih pripada drugoj gramatičkoj kategoriji. Uloga aspekta je funkcionalna, a Aktionsart ima samo leksičku vrijednost. U engleskom aspekatska vrijednost glagola određena je uvijek samo kontekstom, i isti glagol u različitim kontekstima poprima obje aspekatske vrijednosti. Neki glagoli i kada se nalaze u infinitivu bez konteksta čini se, da imaju određenu vrijednost akcije ili akta, ali tome je uzrok činjenica, da se ti glagoli u takvom slučaju uzimaju u njihovom tipičnom značenju. Za glagol 'to sleep' (spavati) čini se, da stoji za akciju, a glagol 'to fall' (pasti) za akt. Tome je uzrok što čovjek spava obično dulje vremena, a kod glagola 'to fall' mislimo obično na zadnji stadij radnje, t. j. subjekt leži na zemlji. Tu smo zapravo opet došli do zaključka, da kontekst (tipična situacija) određuje aspekt. Isto je tako i s progresivnim oblicima: progresivni oblici stoje za Aktionsart, koji bismo mogli nazvati aktuelnost, a aktuelnost znači akciju (imperfektivnost), pa je i ovdje kontekst odlučio o aspektu. Ovo vrijedi i za druge glagolske oblike (na pr. perfekt). Zaključak je, da glagolski aspekt u engleskom ovisi o određenoj situaciji, koja može biti izričito navedena, ili je natuknuta tipičnim značenjem glagola, ili je određena tipičnim značenjem glagolskog oblika, pa prema tome engleski glagol nema svojeg unutrašnjeg, funkcionalnog glagolskog aspekta.

Aspekt (funkcija) i Aktionsart (značenje) povezani su utoliko, što aspekt ograničuje mogućnosti značenja Aktionsarta. Kako su, prema tome, te dvije kategorije funkcionalno povezane (u matematičkom smislu), razumljivo je, što se često brkaju.

Ako kontekstom odredimo aspekt, onda Aktionsart poprima različita značenja, koja se mogu izraziti ili čistim glagolom, ili pomoću kombinacije aspekatski neutralnog glagola + glagol, kojemu tipična situacija daje aspekatsku vrijednost, ili glagolskim oblikom, ili oduljim opisom, ili čak, u govoru, naročitim naglaskom.

Ključne riječi

Hrčak ID:

165280

URI

https://hrcak.srce.hr/165280

Datum izdavanja:

11.3.1959.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.109 *