Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Radmilo K. Stojanović


Puni tekst: francuski pdf 2.938 Kb

str. 159-168

preuzimanja: 324

citiraj


Sažetak

Rezime rukopisa »Les caracteristiques fondamentales de la langue serbo-croate«

U prostoru i vremenu, srpskohrvatski jezik se nalazi na sredini izrneđu istočnih i zapadnih indoevropskih jezika, krijući u sebi obilježja statičkog Istoka i dinamičnog Zapada. Stvoren je pod uticajem tri osnovna zakona: homofonije (konsonancije nominalnih nastavaka jednorodnih sklopova), heteromorfije (logičkog razlikovanja izborom diferenciranih nastavaka) i homotetije (ekvivalencije nominalne i verbalne distribucije). Isti jezik se razgrađuje, odnosno trpi promjene, pod utjecajem zakona reakcije: heterofonije (disonancije nominalnih nastavaka jednorodnih sklopova, kao posljedice samoindukcije, odnosno otpora materijalne jezične sredine), homomorfije (formalne podudarnosti raznih logičkih obilježja) i heterotetije (razlučivanja analogije između nominalnih i verbalnih ekvivalencija). Procesi su reverzibilni, pa zato i oscilatorni, a naknada guhitka jezgrovite jezične forme ogleda se u stvaranju novih fonetskih odgovarajućih cjelina.

Heteromorfiju održava logika kojoj se suprotstavlja materijalna jezična inercija kao homomorfna težnja za svođenjem nominalnih i verbalnih gradacija na osnovna tri razlikovanja (nominativ, genitiv, dativ -sadašnje, prošlo,buduće vrijeme).
Osnovno obilježje srpskohrvatskog jezika je njegov položaj u zajednici indoevropskih jezika koji mu osigurava homotetiju u punoj mjeri.

Ključne riječi

Hrčak ID:

165381

URI

https://hrcak.srce.hr/165381

Datum izdavanja:

23.8.1963.

Podaci na drugim jezicima: francuski

Posjeta: 825 *