Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Jedan zaboravljeni engleski pionir jezika u kontaktu iz XVII. stoljeća

Monica Partridge ; Nottingham


Puni tekst: engleski pdf 4.765 Kb

str. 111-119

preuzimanja: 289

citiraj


Sažetak

The Royal Society of London pozvao je Johna Wilkinsa da sastavi “filozofski jezik” (tj. jezik zasnovan na temeljnom, dakle univerzalnom, činjeničnom i pojmovnom znanju) i njegovu ortografiju, u skladu s nastojanjima društva da poboljša međunarodnu razmjenu znanstvenih spoznaja. Kao rezultat, 1688. god. se pojavio Wilkinsov 'Essay Towards a Real Character and Philosophical Language'. Sljedeće je izdanje izašlo tek 1968. god., nakon dugog perioda u kojem je djelo bilo zaboravljeno.

U vrijeme kada mikroskop, umjesto teleskopa, ulazi u žižu znanstvenog interesa, Wilkins je primijenio mikroskopski pristup na istraživanje jezika te ga nadopunio kontrastivnom analizom. Uz pomoć mnogih stručnjaka za najrazličitija pitanja, on je sastavio ogromnu građu, organizirao riječi u tabele te iz njih izveo kategorije i glasove za završni rad na univerzalnom jeziku i ortografiji.
Primjenjujući načelo da bi trebalo “ili govoriti kako se piše ili pisati kako se govori”, Wilkins poklanja veliku pažnju fonetici. Između njegove i današnje klasifikacije suglasnika i samoglasnika mala je razlika, a navođenjem osam različitih, “jednostavnih”, samoglasnika on predskazuje dijagram osam osnovnih samoglasnika i teoriju fonema Daniela Jonesa. Osim toga, navodi i dijagram artikulacije suglasnika, ističe značaj označavanja intonacije te prilaže kontrastivne liste riječi, koje podsjećaju na Rogetov 'Tezaurus'. Wilkinsova se ortografija temelji na horizontalnoj crti s razlikovnom oznakom na njoj ili unutar nje, a ilustrirana je primjerima iz pedeset jezika te cijelim Očenašem na engleskom. U prilogu se daje Rječnik engleskih riječi, koje se smatra ključnom leksičkom građom za univerzalni jezik.

Ključne riječi

Hrčak ID:

165408

URI

https://hrcak.srce.hr/165408

Datum izdavanja:

18.6.1990.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 730 *