Veterinarski arhiv, Vol. 86 No. 4, 2016.
Izvorni znanstveni članak
Metaboličke osobitosti četveroglavog bedrenog mišića (m. quadriceps femoris) u ovaca pasmine Lička pramenka hranjenih uz dodatak plemenite pečurke (Agaricus bisporus).
Katarina Špiranec
; Department of Anatomy, Histology and Embriology, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Maja Popović
; Department of Biology, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Mario Živković
; OPG Živković, Kvarte, Perušić, Croatia
Daniel Špoljarić
; Department of Biology, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Ksenija Vlahović
; Department of Biology, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Hrvoje Brzica
; Department of Anatomy, Histology and Embriology, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Gordan Mršić
; Center for Forensic Investigations, Research and Expertise “Ivan Vučetić”, Zagreb, Croatia
Damir Mihelić
; Department of Anatomy, Histology and Embriology, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je provjeriti prisutnost oksidativnih enzima u četveroglavom bedrenom mišiću (m. quadriceps femoris) ovaca pasmine Lička pramenka te procijeniti učinak u hranu dodanog pripravka plemenite pečurke Agaricus bisporus (A. bisporus) na histokemijske i morfološke karakteristike mišića. Četrnaest jednogodišnjih ovaca bilo je nasumično odabrano i podijeljeno u dvije skupine (kontrolna i pokusna skupina) s po sedam životinja. Pokus je bio proveden tijekom 6 tjedana hranjenja. Kontrolna skupina bila je hranjena standardnom hranom, dok je pokusnoj skupini u standardnu hranu umješano 1,5% suhog pripravka A. bisporus. Tijekom cijelog pokusnog razdoblja hrana i voda bile su životinjama dostupne ad libitum. Uzorci m. quadriceps femoris ovaca u pokusu bili su analizirani s obzirom na veličinu i tip mišićnog vlakna, te na prisutnost oksidativnih enzima. Mišićna vlakna većih promjera i snažnije histokemijske reakcije zabilježena su u ovaca hranjenih s dodatkom A. bisporus. Temeljem povećane aktivnosti oksidativnih enzima, što je rezultiralo pojačanim staničnim metabolizmom i povećanom mišićnom masom ovaca hranjenih uz dodatak pripravka plemenite pečurke, možemo zaključiti da A. bisporus ima učinak promotora rasta.
Ključne riječi
Agaricus bisporus; oksidativni enzimi; ovce, Lička pramenka
Hrčak ID:
165947
URI
Datum izdavanja:
12.8.2016.
Posjeta: 1.467 *