Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Metaboličke osobitosti četveroglavog bedrenog mišića (m. quadriceps femoris) u ovaca pasmine Lička pramenka hranjenih uz dodatak plemenite pečurke (Agaricus bisporus).

Katarina Špiranec ; Department of Anatomy, Histology and Embriology, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Maja Popović ; Department of Biology, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Mario Živković ; OPG Živković, Kvarte, Perušić, Croatia
Daniel Špoljarić ; Department of Biology, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Ksenija Vlahović ; Department of Biology, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Hrvoje Brzica ; Department of Anatomy, Histology and Embriology, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Gordan Mršić ; Center for Forensic Investigations, Research and Expertise “Ivan Vučetić”, Zagreb, Croatia
Damir Mihelić ; Department of Anatomy, Histology and Embriology, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia


Puni tekst: engleski pdf 1.446 Kb

str. 541-551

preuzimanja: 310

citiraj


Sažetak

Cilj ovog istraživanja bio je provjeriti prisutnost oksidativnih enzima u četveroglavom bedrenom mišiću (m. quadriceps femoris) ovaca pasmine Lička pramenka te procijeniti učinak u hranu dodanog pripravka plemenite pečurke Agaricus bisporus (A. bisporus) na histokemijske i morfološke karakteristike mišića. Četrnaest jednogodišnjih ovaca bilo je nasumično odabrano i podijeljeno u dvije skupine (kontrolna i pokusna skupina) s po sedam životinja. Pokus je bio proveden tijekom 6 tjedana hranjenja. Kontrolna skupina bila je hranjena standardnom hranom, dok je pokusnoj skupini u standardnu hranu umješano 1,5% suhog pripravka A. bisporus. Tijekom cijelog pokusnog razdoblja hrana i voda bile su životinjama dostupne ad libitum. Uzorci m. quadriceps femoris ovaca u pokusu bili su analizirani s obzirom na veličinu i tip mišićnog vlakna, te na prisutnost oksidativnih enzima. Mišićna vlakna većih promjera i snažnije histokemijske reakcije zabilježena su u ovaca hranjenih s dodatkom A. bisporus. Temeljem povećane aktivnosti oksidativnih enzima, što je rezultiralo pojačanim staničnim metabolizmom i povećanom mišićnom masom ovaca hranjenih uz dodatak pripravka plemenite pečurke, možemo zaključiti da A. bisporus ima učinak promotora rasta.

Ključne riječi

Agaricus bisporus; oksidativni enzimi; ovce, Lička pramenka

Hrčak ID:

165947

URI

https://hrcak.srce.hr/165947

Datum izdavanja:

12.8.2016.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 992 *