Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Zamagljena istina o RU486

Anthony Stephen Burnside ; Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 1.046 Kb

str. 223-237

preuzimanja: 1.575

citiraj


Sažetak

Godine 1988. pojavila se na tržištu pilula RU486, znanstveno poznata kao mifepriston, najprije u Francuskoj, a zatim u Engleskoj, te u Švedskoj. I druge europske zemlje, kao Španjolska, Njemačka, Nizozemska i Švicarska, uključile su se u proučavanje tog preparata, dok su Sjedinjene Američke Države, gdje su se ljubitelji života žestoko usprotivili, odobrile uporabu tek g. 1997., iako još nije došlo do njezine proizvodnje. Međutim, u Europi ju je do g. 1998. upotrijebilo gotovo dvjesto tisuća žena. Do širenja primjene došlo je, dijelom zbog toga što se izbjegava kirurški pobačaj, a dijelom i zbog predstavljanja te pilule kao kontraceptivnog sredstva, iako je ona zapravo abortivno sredstvo.

Dok se sadašnja verzija pilule već upotrebljava za izbacivanje ugniježđenog zametka do četrdeset i devetog dana trudnoće, radi se na naprednijoj verziji pilule RU486, koja će, zadržavši svojstva sadašnje pilule, također imati, kako se proizvođači nadaju, mnoge dodatne prednosti, kao što je mogućnost sprječavanja ugni-ježđenja zametka u sluznicu maternice, što uzimaju razlogom da bi je mogli reklamirati kao kontraceptivno sredstvo. Na taj se način čin pobačaja banalizira i tumači bilo kao regulacija menstruacije, bilo da ga se definira pojmom kontragestija. Tako mnoge žene, zavarane novim nazivljem neće biti sigurne da su počinile pobačaj, a one koje toga ipak budu svjesne, zahvaljujući novoj »moćnoj« piluli, učinit će ga u granicama privatnosti, u ranim danima, brzo i diskretno.

Budući da ta pilula u svakom slučaju rezultira pobacivanjem zametka, tj. ubijanjem ljudskog života, ona predstavlja veliki izazov za sve ljubitelje života, koji će, stručno ispitujući sve njezine učinke, iznijeti istinu na svijetlo dana, te je teško moralno osuditi.

Ključne riječi

Hrčak ID:

1458

URI

https://hrcak.srce.hr/1458

Posjeta: 2.304 *