Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Utjecaj osteogeničnih dodataka agregatu mineralnog trioksida na razinu genske ekspresije odontoblastičnih markera nakon zatvaranja pulpe u pasa.

Salma H. El Ashry ; Department of Endodontic, Faculty of Dentistry, Ain Shams University, Cairo, Egypt
Ashraf M. Abu-Seida orcid id orcid.org/0000-0001-5466-2016 ; Department of Surgery, Anesthesiology and Radiology, Faculty of Veterinary Medicine, Cairo University, Giza, Egypt
Ramy A. Emara ; Department of Endodontic, Faculty of Dentistry, Ain Shams University, Cairo, Egypt


Puni tekst: engleski pdf 521 Kb

str. 685-697

preuzimanja: 335

citiraj


Sažetak

Istraživan je utjecaj dodatka deksametazona, vitamina D3 ili hitozana agregatu mineralnog trioksida na razinu ekspresije gena za dentin-sijalofosfoprotein (DSPP) i gena za ekstracelularni matriks fosfoglikoprotein nakon zatvaranja pulpe u pasa. Pulpa je bila otvorena na 60 zuba. Ti su zubi bili razvrstani u tri jednake skupine ovisno o trajanju promatranja. Prva skupina bila je promatrana sedam dana, druga skupina 21 dan, a treća skupina 60 dana. Svaka skupina bila je podijeljena u podskupine ovisno o materijalu rabljenom za zatvaranje pulpe. Podskupini A bio je primijenjen agregat mineralnog trioksida + deksametazon, podskupini B bio je primijenjen agregat mineralnog trioksida + deksametazon + vitamin D3, podskupini C agregat mineralnog trioksida + hitozan, a podskupini D samo agregat mineralnog trioksida. Sukladno skupinama, pulpe zatvorenih zuba bile su uzete za analizu relativne ekspresije mRNA za dentin-sijalofosfoprotein i za ekstracelularni matriks fosfoglikoprotein PCR-om. Svi podatci bili su statistički obrađeni. Značajna ekspresija gena za dentinsijalofosfoprotein (P≤0,05) bila je dokazana u podskupini A druge skupine u relativnoj vrijednosti 18,8, dok je u podskupini B značajna ekspresija gena za dentin-sijalofosfoprotein (P≤0,05) bila 29,4 puta veća. Značajno povećana ekspresija DSPP (P≤0,05) u prvoj i drugoj skupini sve do 6,9 odnosno 3,6 puta ustanovljena je u podskupini C. Može se zaključiti da deksametazon (s vitaminom D3 ili bez njega) i hitozan djeluju sinergistički s agregatom mineralnog trioksida kao odontogenični pokretači za diferencijaciju stanica zubne pulpe u pasa. Povećana razina dentin-sijalofosfoproteina dobar je pokazatelj te diferencijacije.

Ključne riječi

hitozan; deksametazon; dentin-sijalofosfoprotein; agregat mineralnog trioksida; zatvaranje pulpe

Hrčak ID:

167656

URI

https://hrcak.srce.hr/167656

Datum izdavanja:

23.9.2016.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 887 *