Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

https://doi.org/10.5513/JCEA01/17.3.1783

Masno tkivo i masnokiselinski sastav janjećeg mesa

Ana KAIĆ orcid id orcid.org/0000-0003-0509-431X ; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Department of Animal Science and Technology,Svetošimunska cesta 25, 10 000 Zagreb, Croatia
Boro MIOČ ; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Department of Animal Science and Technology,Svetošimunska cesta 25, 10 000 Zagreb, Croatia


Puni tekst: hrvatski pdf 466 Kb

str. 856-873

preuzimanja: 305

citiraj


Sažetak

Meso po svom nutritivnom sastavu spada u namirnice visoke hranjive vrijednosti i zauzima važno mjesto u ljudskoj prehrani. Ono je ujedno i glavni izvor masti u prehrani stanovništva te mu je zastupljenost u dnevnom meniju razvijenih zemalja velika. S obzirom da su potrošači sve više svjesni uloge masnog tkiva i masnih kiselina u zdravstvenom statusu njihovi zahtjevi su pri kupnji određenih vrsta mesa sve veći i podložni čestim promjenama. Pri tome je svakako važno navesti da sadržaj masnog tkiva i pojedinih masnih kiselina u janjećem mesu varira ovisno o brojnim čimbenicima među kojima se ističu genotip, dob životinje, spol, hranidba, način držanja i anatomska pozicija mišića. Stoga je cilj ovog rada bio opisati čimbenike koji mogu utjecati na sadržaj masnog tkiva i pojedinih masnih kiselina u janjećem mesu te njihovu povezanost sa zdravstvenim statusom potrošača.

Ključne riječi

janjad; masne kiseline; mast

Hrčak ID:

167906

URI

https://hrcak.srce.hr/167906

Datum izdavanja:

5.9.2016.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.374 *