Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.5513/JCEA01/17.3.1785

Utjecaj roka berbe na sadržaj polifenola i antocijana u grožđu crnih sorata vinove loze

Marko KAROGLAN ; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu
Mirela OSREČAK ; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu
Ivana TOMAZ ; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu
Juraj SLADIĆ ; Student, Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu


Puni tekst: hrvatski pdf 199 Kb

str. 874-883

preuzimanja: 222

citiraj


Sažetak

S ciljem istraživanja utjecaja roka berbe, postavljen je pokus na četiri crne sorte vinove loze u čijem je grožđu popraćen sadržaj tradicionalnih pokazatelja kakvoće grožđa, kao što su šećer i ukupna kiselost, ali i sadržaj ukupnih polifenola i antocijana. Istraživane su sorte iz različitih vinogorja primorske Hrvatske, u tri različita roka berbe, uzimajući u obzir dvije proizvodne godine u nizu. Rezultati su ukazali na nepouzdanost tradicionalnih načina određivanja zrelosti grožđa, kao isključivih pokazatelja za određivanje roka berbe. Obzirom da dodatnim tjednom dozrijevanja u većini slučajeva nije došlo do daljnjeg porasta ukupnih polifenola i antocijana u grožđu, početak berbe ne bi trebalo bezrazložno odgađati.

Ključne riječi

antocijani; crne sorte vinove loze; polifenoli; rok berbe

Hrčak ID:

167907

URI

https://hrcak.srce.hr/167907

Datum izdavanja:

5.9.2016.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 819 *