Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Sastav masnih kiselina majčinog mlijeka i pripravaka dječje hrane

Ivančica Delaš ; Sveučilište u Zagrebu, Medicinski fakultet, Zavod za kemiju i biokemiju, Zagreb
Tanja Kaćunko
Jasna Beganović
Frane Delaš


Puni tekst: hrvatski pdf 464 Kb

str. 101-112

preuzimanja: 2.709

citiraj


Sažetak

Odgovarajući sastav masnih kiselina membranskih lipida nužan je za izgradnju i funkciju nervnog sustava u razvoju. Intenzivna sinteza moždanog tkiva odvija se u posljednjem trimestru trudnoće i u prvim tjednima nakon rođenja. Ova sinteza moždanih struktura uključuje sintezu složenih lipida, od kojih mnogi u značajnoj mjeri sadrže esencijalne masne kiseline i njihove više homologe. Zadaća ovog rada bila je istražiti u kojoj mjeri sastav masnih kiselina ponuđene dječje hrane zadovoljava potrebe za esencijalnim masnim kiselinama. Ukupni lipidi iz uzoraka mlijeka dojilja i iz pripravaka dječje hrane ekstrahirani su smjesom otapala kloroform : metanol. Nakon pripreme metilnih estera, sastav masnih kiselina određen je plinskom kromatografijom. Posebna pažnja usmjerena je na sadržaj dugolančanih polinezasićenih masnih kiselina. Rezultati pokazuju da većina pripravaka dječje hrane, namijenjenih supstituciji majčinog mlijeka, sadrži srednjelančane masne kiseline (C 10:0, C 12:0) kao i ostale zasićene masne kiseline u količini dovoljnoj za energijske potrebe dojenčadi. Iako je linolna kiselina (C18:2, n-6) bila prisutna u omjeru koji bi trebao zadovoljiti potrebe za esencijalnim masnim kiselinama, većina preparata nije sadržavala dovoljne količine dugolančanih polinezasićenih masnih kiselina neophodnih za nesmetani razvoj mozga, unatoč stalnim preporukama da ove kiseline treba koristiti kao dodatak hrani za dojenčad.

Ključne riječi

dugolančane polinezasićene masne kiseline; majčino mlijeko; pripravci dječje hrane; dojenčad

Hrčak ID:

1486

URI

https://hrcak.srce.hr/1486

Datum izdavanja:

22.4.2005.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 4.813 *