Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Okluzijske smetnje u generaliziranom i lokaliziranom parodontitisu

Miljena Girotto
Cindrić Gordan
Jindra Ljerka
Cindrić Nada


Puni tekst: hrvatski pdf 10.998 Kb

str. 181-186

preuzimanja: 321

citiraj


Sažetak

Mikroorganizmi iz dentobakterijskoga plaka osnovni su uzročnici parodontne bolesti, no na različitu pojavnost i tijek bolesti u pojedinaca utječu i potpomažući čimbenici kao što su lokalne prilike u ustima i razna sustavska stanja ili poremećaji. Od lokalnih čimbenika, stanje okluzije je svakako interesantno pitanje, i ono je još uvijek aktualno.
Cilj ovoga rada bio je utvrditi ima li razlike u pojavnosti i stupnju okluzijskih smetnji vrjednovanih prema Helkimovu okluzijskom indeksu u bolesnika koji imaju lokalizirani parodontitis i onih koji imaju generalizirani parodontitis.
Nakon kliničkoga pregleda, 82 je ispitanika s parodontnom bolešću razvrstano u skupine s lokaliziranim, i s generaliziranim gubitkom razine epitelnoga pričvrstka te je raščlambom okluzije izračunan stupanj okluzijskih smetnji vrjednovan prema Helkimovu okluzijskom indeksu. Hi-kvadrat testom ustanovljeno je da nema statistički znatne razlike između frekvencija pojavnosti ni stupnja niti postotka zahvaćenosti ploha gubitkom razine epitelnoga pričvrstka i frekvencije stupnjeva Helkimova okluzijskog indeksa.

Ključne riječi

lokalizirani i generalizirani gubitak epitelnoga pričvrstka, Helkimov okluzijski indeks

Hrčak ID:

1487

URI

https://hrcak.srce.hr/1487

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 743 *