Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2016.0407
Utjecaj stadija laktacije na koncentraciju esencijalnih i pojedinih toksičnih elemenata u mlijeku dubrovačke rude - hrvatske ugrožene pasmine
Zvonko Antunović
orcid.org/0000-0002-4922-705X
; University of J. J. Strossmayer in Osijek, Faculty of Agriculture in Osijek, K. P. Svačića 1d, 31000 Osijek, Croatia
Ivica Marić
; Croatian Agricultural Agency, Marka Marojice 4, 20000 Dubrovnik, Croatia
Josip Novoselec
; University of J. J. Strossmayer in Osijek, Faculty of Agriculture in Osijek, K. P. Svačića 1d, 31000 Osijek, Croatia
Zdenko Lončarić
; University of J. J. Strossmayer in Osijek, Faculty of Agriculture in Osijek, K. P. Svačića 1d, 31000 Osijek, Croatia
Boro Mioč
; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Svetošimunska cesta 25, 10000 Zagreb, Croatia
Meri Engler
; University of J. J. Strossmayer in Osijek, Faculty of Agriculture in Osijek, K. P. Svačića 1d, 31000 Osijek, Croatia
Darko Kerovec
; University of J. J. Strossmayer in Osijek, Faculty of Agriculture in Osijek, K. P. Svačića 1d, 31000 Osijek, Croatia
Danijela Samac
; University of J. J. Strossmayer in Osijek, Faculty of Agriculture in Osijek, K. P. Svačića 1d, 31000 Osijek, Croatia
Željka Klir
; University of J. J. Strossmayer in Osijek, Faculty of Agriculture in Osijek, K. P. Svačića 1d, 31000 Osijek, Croatia
Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi utjecaj stadija laktacije na koncentraciju esencijalnih i pojedinih toksičnih elemenata u mlijeku ovaca pasmine dubrovačka ruda. Istraživanje je provedeno s 23 ovce, prosječne dobi od 4 godine, u 3. laktaciji. Uzorci mlijeka uzeti su tijekom rane (60. dan), srednje (90. dan) i kasne (120. dan) laktacije. Ovce su bile odabrane prema jednakim tjelesnim proporcijama, odgovarajućem zdravstvenom stanju, tjelesnoj kondiciji, dobi (4 godine), redoslijedu laktacije (3. laktacije), stadiju laktacije (±7 dana) i veličini legla (jedno janje). Ovce su držane na ekstenzivnim mediteranskim pašnjacima, a nakon napasivanja u staji. Hranidba se temeljila na sijenu ad libitum i krmnim smjesama u prosječnoj količini od 0,5 kg/dan. Uzorci mlijeka su bili prikupljeni tijekom jutarnje mužnje od svake ovce. Razoreni uzorci su analizirani hidridnom tehnikom pomoću induktivno spregnute plazme za utvrđivanje koncentracije Ca, Mg, K, P, Na, Cu, Fe, Zn, Mn, Ni, Mo, Co, Cr, Cd i Pb. U mlijeku je utvrđen značajan porast koncentracije Mg, Na, Se, Mn, Mo i Cd, kao i smanjenje koncentracije K tijekom laktacije. Iako su koncentracije Ca, Cu, Cr i As u mlijeku tijekom laktacije povećane, razlike između stadija laktacije nisu utvrđene. Koncentracije P, Fe, Ni, Pb i Hg u mlijeku dubrovačke rude nisu se razlikovale tijekom laktacije. Niske koncentracije toksičnih elemenata u mlijeku ukazuju na sigurnost konzumacije mlijeka kao i očuvani okoliš Dubrovačko-neretvanske županije.
Ključne riječi
ovce; mlijeko; esencijalni elementi; toksični elementi; stadij laktacije
Hrčak ID:
168554
URI
Datum izdavanja:
14.11.2016.
Posjeta: 2.602 *