Skoči na glavni sadržaj

Prethodno priopćenje

Percepcija roditeljskog stila odgoja i depresivnost adolescenata s obzirom na spol i dob

Dario Vučenović ; Obiteljski centar Zadarske županije, Zadar, Hrvatska
Ljerka Hajncl ; Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, Osijek, Hrvatska
Mladen Mavar orcid id orcid.org/0000-0001-5942-0155 ; Psihijatrijska bolnica Ugljan, Ugljan, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 299 Kb

str. 81-92

preuzimanja: 1.250

citiraj


Sažetak

S obzirom na dosadašnje spoznaje o dobnim i spolnim razlikama u depresivnosti te povezanosti određenih psihopatoloških pojava i stilova roditeljskog odgoja, cilj ovog rada bio je ispitati postoje li razlike u rezultatima postignutim na skalama depresivnosti kod adolescenata i skalama percepcije obiteljskih odnosa s obzirom na dob i spol ispitanika, te utvrditi povezanost navedenih varijabli. Ispitivanje je provedeno na uzorku od 502 ispitanika, učenika sedmog i osmog razreda osnovne škole te prvih, drugih, trećih i četvrtih razreda srednje škole u dobi 12-18 godina. U ispitivanju je
korištena Skala depresivnosti za djecu i adolescente “SDD” (Vulić-Prtorić, 2003) i Skala percepcije obiteljskih odnosa (Macuka, 2004).
Rezultati istraživanja upućuju na postojanje spolnih razlika u iskazanim simptomima depresivnosti. Djevojke postižu značajno više vrijednosti od dječaka, što upućuje na višu razinu depresivnosti kod djevojaka. Na Skali percepcije obiteljskih odnosa dobivena je značajna razlika između djevojaka i mladića i to na dimenziji kontrola u situaciji kada je procjenjivan odnos s ocem. Viši rezultati su dobiveni kod dječaka pa se može zaključiti da se kontrola od strane očeva više odražava na odgojne postupke prema dječacima. Provjera povezanosti među ispitivanim varijablama upućuje na značajnu povezanost između depresivnosti i percepcije obiteljskih odnosa - za obje dimenzije (emocionalnost i kontrola) i to prilikom procjene odgojnih postupaka i majke i oca. Povezanosti između depresivnosti i dimenzije kontrola su pozitivne, a povezanosti između depresivnosti i dimenzije emocionalnosti su negativnog predznaka.

Ključne riječi

stilovi roditeljskog odgoja; depresivnost

Hrčak ID:

169719

URI

https://hrcak.srce.hr/169719

Datum izdavanja:

14.7.2015.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.433 *