Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

»POSTUPAK ZA ŽENIDBU« U SLUŽBI PLODONOSNIJEG SLAVLJENJA I ŽIVLJENJA SAKRAMENTA ŽENIDBE

Emil Svažić ; Teologija u Rijeci, područni studij Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Rijeka, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 166 Kb

str. 25-34

preuzimanja: 631

citiraj


Sažetak

Autor, vođen temom Teološko-pastoralnog seminara u Rijeci »Priprava za kršćansku ženidbu kao evangelizacijski izazov«, želi ukazati na to kako kanonsko pravo »Postupkom za ženidbu« može dati svoj doprinos plodonosnijem slavljenju i življenju sakramenta ženidbe. Posebno se u tom »Postupku« osvrće na pitanje vjere, smatrajući ga ključnim ne samo za valjano sklapanje ženidbe već i za što potpunije ostvarenje nastale ženidbene zajednice. Autor se u svom djelu posebice koristi dvama godišnjim nagovorima pape Benedikta XVI. Rimskoj roti u kojima on naglašava važnost sklada između prava i pastorala, posebice na području kršćanske ženidbe, kako u njezinu pripremnom periodu tako i kasnije. U tom smislu Papa ističe važnost ispravna odnosa prema zaručničkom ispitu, koji ne smije biti samo formalne naravi. Također, Papa posebno naglašava nezamjenjivu ulogu vjere u sklapanju sakramenta ženidbe, koju u zaručnicima valja buditi i jačati. No kada ta vjera potpuno nedostaje, s pravom se može sumnjati u valjanost tog sakramenta.
Autor svojim djelom želi potaknuti djelatnike u obiteljskom pastoralu, a posebno župnike i župne vikare, koji neposredno pripremaju zaručnike, na što veću ozbiljnost i odgovornost kako bi što manje ženidbi bilo nevaljano, posebno zbog nepostojanja vjere, a što više njih plodonosno sklopljeno i življeno.

Ključne riječi

Postupak za ženidbu; pravo i pastoral; vjera zaručnika; ništavost ženidbe

Hrčak ID:

170097

URI

https://hrcak.srce.hr/170097

Datum izdavanja:

7.11.2016.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.242 *