Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Život žena u Vinodolu početkom 20. stoljeća od vjenčanja do održavanja obitelji

Katica Barbarić
Sanja Škrgatić ; Centar za kulturu Dr. Ivan Kostrenčić


Puni tekst: hrvatski pdf 1.579 Kb

str. 101-108

preuzimanja: 314

citiraj


Sažetak

Autorica piše o životu žena u Vinodolskoj dolini početkom 20. stoljeća temeljeći svoj rad na osobnim sjećanjima i na predaji koju je u djetinjstvu, 1940-ih godina slušala od svojih starijih predaka i sumještana u svome rodnom mjestu Grižanama. U članku opisuje tradicionalne ženidbene običaje, od ugovaranja braka, do priprema za svadbu i same svadbene proslave.
U drugome dijelu članka opisuje mnogobrojne obaveze udanih žena u domaćinstvu i na gospodarstvu, njihov svakodnevni težak fizički rad, jer su bile prisiljene obavljati i „muške“ poslove za vrijeme dok su im muževi veći dio godine bili na radu izvan mjesta. Žena je imala važnu ulogu u domaćinstvu unatoč tradicionalno podređenom položaju u odnosu na muškarca, u svim područjima života.
Unatoč brojnim i teškim poslovima koje je žena obavljala u kućanstvu i gospodarstvu njen doprinos se redovno umanjivalo i obezvrijeđivalo. Već se za vrijeme svadbe iskazivala veća važnost mladoženje i njegove obitelji time što je njegov rod zauzimao počasna mjesta za stolom bliže mladencima, dok je mladenkin rod sjedio na začelju stola. Djevojke su se u pravilu udavale malodobne, a već s dvadeset godina smatrane su prestarima i u toj dobi su tešlo nalazile ženika. Nakon vjenčanja mladenke su bile prisiljene preuzeti mnogobrojne dužnosti i poslove oko obitelji i imanja. Najčešće su bile premlade i bez iskustva pa su u početku pomagale svekrvi i od nje učile kućanske poslove i obiteljska pravila. Muškarci su već s proljećem odlazili na rad u druge sredine te se tek povremeno vraćali, a žene su ostajale same, rađale djecu, održavale imanje i obitelj koju su činila djeca i ostarjeli muževljevi roditelji te bile prisiljene podnositi sve teškoće života na selu. Novac su zarađivale prodavanjem svojih poljoprivrednih proizvoda u obližnoj Crikvenici, a skromnom zaradom pažljivo su gospodarile i kupovale samo najnužnije. Odjeću i obuću izrađivale su same, a isto tako su pripremale i miraz za svoje kćeri.

Ovaj rad je mali prilog upoznavanju načina života žena u Vinodolu u nedavnoj prošlosti i donosi nekolikoj primjera iz života lokalne sredine mjesta Grižane. Obzirom da se radi o slojevitoj tematici koja do sada u ovom miljeu nije istraživana, smatramo da zahtijeva više pozornosti nego što pruža ovaj rad te da zaslužuje kompleksnije istraživanje i proučavaje.

Osim opisa svadbenih običaja, ovdje je zabilježeno i nekoliko pjesama koje su se najčešće pjevale na svadbama, a naveden je i niz lokalnih naziva vezanih uz kućanstvo čime ovaj rad dopinosi dokumentiranju usmene tradicije Grižana.

Ključne riječi

žene; Vinodol; Grižane; ženidbeni običaji; obitelj

Hrčak ID:

170775

URI

https://hrcak.srce.hr/170775

Datum izdavanja:

15.12.2015.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.037 *