Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Uzgoj mlječike Poinsetije – Božićne zvijezde

Sunčica Dombaj


Puni tekst: hrvatski pdf 116 Kb

str. 6-9

preuzimanja: 710

citiraj


Sažetak

Proizvodnja najpoznatije ukrasne mlječike, (lat. Euphorbia pulcherrima) planira se za pojavu ukrasnih pricvjetnih listova – brakteja tijekom Adventa. Za profesionalnu proizvodnju u zaštićenom prostoru koriste se nezaražene i neoštećene ukorijenjene reznice koje se od proizvođača reznica isporučuju od sredine svibnja i sade u lonce.
Za uspješnu proizvodnju potreban je potpuno opremljen zaštićeni prostor sa sustavom za prozračivanje ,zasjenjivanje,grijanje i zamračivanje. Važno je osigurati povoljan režim zalijevanja i gnojidbe,specijalan supstrat i dovoljno prostora za lončanice.
Za kvalitetnu,čvrstu i kompaktnu lončanicu primjenjuju se specifični tehnološki postupci pinciranja i korištenje regulatora rasta.
Postoji nekoliko načina uzgoja poinsetije ,a razlikuju se po dužini uzgoja,izgledu (bujnosti i visini) lončanice. Najpopularniji kod nas je uzgoj sadnjom u lonce od sredine do kraja srpnja za biljku visine 15 cm. Postoji i poinsetija oblika stabla i grma (visine 20-30 cm) te minijaturni (visine do 7 cm) i midi (visine do 10 cm) oblik. Selekcijske kuće rade na što atraktivnijoj boji brakteja Poinsetije. Osim tradicionalne crvene,ružičaste i bijele u raznim tonovima, nalazimo boju limuna, cimeta, lososa, brakteje sa prevlakom i prošarane. Ima i brakteja – pricvjetnih listova kuglastog oblika.

Ključne riječi

Božićna zvijezda; zaštićeni prostori; uzgoj

Hrčak ID:

172200

URI

https://hrcak.srce.hr/172200

Datum izdavanja:

20.12.2016.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.236 *