Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Suvremeno liječenje glaukoma otvorenog kuta

Zdravko Mandić
Jadranka Koršić
Lovro Bojić


Puni tekst: engleski pdf 66 Kb

str. 45-50

preuzimanja: 761

citiraj


Sažetak

U posljednjih nekoliko godina svjedoci smo razvoja velikog broja lijekova za liječenje glaukoma, sa sve većim izborom alternativnih medikacija.
Danas nam liječenju glaukoma stoji na raspolaganju širok izbor novih lijekova, svaki sa različitom efikasnošću i nuspojavama. Nove terapijske mogućnosti za sniženje intraokularnog tlaka omogućavaju nam da poboljšamo compliance i terapijske rezultate, a istovremeno se smanjuje broj lokalnih nuspojava koje se susreću kod konvencionalnih terapijskih shema. Ovaj pregledni članak bavi se načinom djelovanja i svojstvima različitih terapijskih mogućnosti, nakon eega slijede praktični savjeti o lijekovima. Kliničari bi, u liječenju glaukomskih bolesnika, trebali shvatiti, sintetizirati i upotrijebiti svoje znanje o lijekovima koji imaju posebne korisne i štetne strane.
Glaukom je progresivna optikoneuroterapija, karakterizirana ekskavacijom vidnog živca i popratnim oštećenjima vidnog živca i popratnim oštećenjima vidnog polja. Sam pojam glaukoma označava određen broj različitih poremećaja koji zahvaćaju oko, a koji svi kulminiraju smrću retinalnih ganglijskih stanica vidnog živca i oštećenjima vidnog polja. Okosnicu terapije i dalje čini sniženje intraokularnog tlaka, čiji je cilj obuvanje vidne funkcije uz istovremeno poboljšanje kvalitete života. Većina lijekova koji se danas koriste u liječenju glaukoma su prvenstveno usmjereni na sniženje intraokularnog tlaka. Oni se mogu usporediti sa lijekovima za sniženje kolesterola, jer su razvijeni da bi kontrolirali čimbenike rizika koji su doveli do glaukoma, a ne da bi liječili njegov osnovni uzrok.
Vrijedno je spomenuti i koncept ciljnog intraokularnog tlaka. Na samom početku terapije korisno je postaviti ciljni intraokularni tlak pri kojem će daljnja oštećenja vidnog živca biti malo vjerojatna. Obično je ta vrijednost manja za 20-30% od intraokularnog tlaka kod kojeg je došlo do oštećenja. Ako se oštećenje vidnog živca uzrokovano glaukomom pogoršava tijekom terapije, tada je potrebno postaviti novi ciljni intraokularni tlak - primijećeno je da se compliance pogoršava što se više povećava broj lijekova uključenih u terapiju i upute o njihovom uzimanju. Stoga je mudro provjeriti pacijentovu listu lijekova i utvrditi da li neki novi lijekovi na tržištu omogućavaju konsolidaciju terapije. Ovaj pregledni članak odnosi se na primarni glaukom otvorenog kuta gdje je medikamentozna terapija inicijalni način liječenja.

Ključne riječi

Hrčak ID:

15000

URI

https://hrcak.srce.hr/15000

Datum izdavanja:

1.11.2002.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.895 *