Skoči na glavni sadržaj

Esej

ZLOPORABA GOVORNIČKE TEHNIKE U JAVNOM GOVORENJU Analiza govora Adolfa Hitlera (Hitlerov govor industrijalcima u Klubu industrijalaca u Diisseldorfii 27. siječnja 1932., uoči predizborne kampanje)

Ivana Legati ; Akademija dramske umjetnosti, Zagreb Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 2.043 Kb

str. 203-213

preuzimanja: 2.072

citiraj


Sažetak

Adolf Hitler (1889. — 1945.), jedan od najvećih zločinaca u povijesti ljudske civilizacije uspio je gotovo obistiniti svoju fiksnu ideju. Zamišljao je, u budućnosti od stotinjak godina, izgraditi veliku njemačku državu na golemome prostoru (koji bi se pružao prema Afganistanu ili tamo negdje) u kojoj će živjeti 250 milijuna isključivo zdravih i poslušnih Nijemaca. Činjenica je da Hitler nije tajio svoje pomahnitale zamisli, dapače i prije početka Drugoga svjetskog rata bivao je sve eklatantniji u svojemu etnocentrizmu, ksenofobiji i netrpeljivosti svega što je u okolini drugačije. Konačno, svoje je političke i ideološke stavove iznio u svojoj autobiografskoj knjizi Mein Kampf ("Moja borba,) iz 1925. godine, pa uznemiruju sljedeća pitanja:
a) kako je moguće da su Europa i svijet mogli misliti da je Hitler bezazlena, skučena politička pojava?
b) kako je moguće previdjeti činjenicu da je znanost vrlo često na strani predrasuda? (primjerice, Njemačka je u to doba daleko odmakla u znanosti, a bila je, tim više, barbarskija od mnogih drugih europskih zemalja)
c) kako je moguće da, poslije kobnog iskusva s Hitlerom, takvi manipulativni, trovački govori ponovno dižu revolucije?
d) je li Hitler samo refleks minulog vremena?
Autoritarne su vladavine za sobom ostavile duboki trag, moćno sjemenje koje može proklijati kada se za to stvore društveni, ekonomski i psihološki uvjeti. U ovako specifičnom kontekstu koncentrirala sam se na sadržaj jednog i na izvedbu nekoliko Hitlerovih govora. Zanimljivo je, sa scenskog aspekta, na koji je način svojim govorima zadirao u prostor scenske interpretacije. Političar koji želi zavesti diktaturu i održati poziciju nedvojbeno manipulira govorom. Upravljajući mislima drugih ljudi na neki način čini nasilje, represiju, te mijenja njihovu percepciju, stav i iskustvo

Ključne riječi

Hitler; A. analiza političkog govora; manipulacija govorom

Hrčak ID:

173461

URI

https://hrcak.srce.hr/173461

Datum izdavanja:

1.9.2008.

Posjeta: 3.468 *