Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Utjecaj alkohola i droge kod fatalnih utapanja u moru

Davorka Sutlović
Marija Definis-Gojanović


Puni tekst: engleski pdf 77 Kb

str. 43-45

preuzimanja: 621

citiraj


Sažetak

Cilj ove studije je ispitati utjecaj konzumacije alkohola i opojnih droga na sve oblike utapanja u moru u Splitsko-Dalmatinskoj županiji, u periodu od rujna 2001. do kolovoza 2006. godine, a koji su bili obducirani (89) i toksikološki obradeni (62). Kao izvor podataka korišteni su obdukcijski zapisnici i kemijskotoksikološki
nalazi Klinickog odjela za sudsku medicinu, Klinicke bolnice Split. Alkohol kao rizican faktor, doprinosio je utapanju, ako je njegova koncentracija bila pozitivna, tj. ako je koncentracija bila veca od 0,5 g/kg.
Žrtve utapanja bili su vecinom muškarci srednje životne dobi. Dominantan uzrok smrtnog utapanja bio je nesretan slucaj. U 15 slucajeva koncentracija alkohola u krvi bila je pozitivna. Nijedna žrtva nije bila pod utjecajem lijekova, droga niti drugih sredstava ovisnosti.
Iz navedenog se može zakljuciti da nijedna žrtava utapanja u Splitsko-Dalmatinskoj županiji, u ispitivanom periodu, nije bila pod utjecajem droga. Kod malog broja žrtava koncentracija alkohola bila je pozitivna, a u navedenim smrtnim slucajevima imala je malu ulogu.

Ključne riječi

alkohol; utapanja; smrt; sudska toksikologija

Hrčak ID:

16720

URI

https://hrcak.srce.hr/16720

Datum izdavanja:

16.10.2007.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.650 *