Skoči na glavni sadržaj

Recenzija, Prikaz slučaja

Telemedicina i teleneurologija

Vida Demarin
Vanja Bašić-Kes
Zlatko Trkanjec


Puni tekst: engleski pdf 122 Kb

str. 319-322

preuzimanja: 792

citiraj


Sažetak

Telemedicina je jedna od najvažnijih i najbrže razvijajućih grana unutar medicinske tehnologije. Upotreba informatičke tehnologije u medicini preduvjet je za stvaranje infrastrukture koja omogućuje velik napredak i bolju osnovu za timski rad.
Posljednjih nekoliko godina značenje telemedicine poprimilo je velike razmjere, kako u svijetu tako i u našoj zemlji. Njezinoj popularnosti pridonosi sve više projekata u kojima se pokazalo kakve su mogućnosti i dosezi današnje medicinske tehnologije.
Uporabom telekomunikacijskih i informatičkih tehnologija telemedicina omogućava dijagnostiku, liječenje i kliničko praćenje bolesnika. Teleneurologija ima istaknuto mjesto unutar telemedicine. Naime, neurologija je struka rad koje je usko povezan s drugim strukama (radiolozi, neurokirurzi, vaskularni kirurzi), te je razmjena iskustava između stručnjaka raznih profila neophodna. Posebno značenje teleneurologije je mogućnost povezivanja manjih bolnica s većim centrima i klinikama. U kontaktu s manjim centrima uloga telemedicine bila bi učiniti početnu hitnu procjenu stanja bolesnika na temelju kontakta s liječnikom ili bolesnikom, te nakon toga donijeti odluku o trijaži i mogućem prijevozu bolesnika iz jednoga u drugi centar. Usto, ovaj bi sustav omogućio liječnicima iz manjih medicinskih centara kliničko praćenje bolesnika, a ujedno bi poslužio kao suvremen i jeftin način izobrazbe (upotreba materijala iz većih centara, razmjena informacija itd.).

Ključne riječi

Neurologija, trendovi; Telemedicina, organizacija i administriranje

Hrčak ID:

14886

URI

https://hrcak.srce.hr/14886

Datum izdavanja:

3.12.2001.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.196 *