Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2017.0108
Utjecaj korištenja probiotika i prebiotika na aromatske spojeve i teksturalna i senzorska svojstva simbiotskog kozjeg sira
Özer Kınık
; Ege University Faculty of Agriculture Department of Dairy Technology, Izmir-Turkey
Harun Kesenkaş
orcid.org/0000-0003-0837-1183
; Ege University Faculty of Agriculture Department of Dairy Technology, Izmir-Turkey
Pelin Günç Ergönül
; Celal Bayar University Faculty of Engineering Department of Food Engineering, Manisa-Turkey
Ecem Akan
orcid.org/0000-0001-6479-7336
; Ege University Faculty of Agriculture Department of Dairy Technology, Izmir-Turkey
Sažetak
U ovom radu istražen je utjecaj probiotika, te inulina i oligofruktoze, na simbiotski kozji sir tijekom zrenja. U kontrolnoj grupi su utvrđene najniže koncentracije aromatskih spojeva, dok je dodatak probiotika u proizvodnji sira povećao koncentraciju aromatskih spojeva. Također, u sirevima iz kontrolne grupe su utvrđene najveće vrijednosti čvrstoće. Dodatak probiotika i prebiotika je signifikantno utjecao na teksturalne karakteristike sira. Sirevi koji su ocjenjeni kao najbolji, proizvedeni su uz dodatak E. facium i oligofruktoze.
Ključne riječi
simbiotski kozji sir; aroma; teksturalna svojstva
Hrčak ID:
174101
URI
Datum izdavanja:
1.2.2017.
Posjeta: 2.236 *