Acta Pharmaceutica, Vol. 55 No. 1, 2005.
Izvorni znanstveni članak
Priprava želatinksih mikrosfera s mliječnom kiselinom: Učinak umrežavanja na oslobađanje ljekovite tvari
RASSOUL DINARVAND
SANAZ MAHMOODI
EFFAT FARBOUD
MASSOUD SALEHI
FATEMEH ATYABI
Sažetak
U radu je opisana priprava želatinskih mikrosfera s mliječnom kiselinom metodom polimerizacije koristeći glutaraldehid kao sredstvo za umrežavanje. Osušene mikrosfere su uronjene u vodenu otopinu mliječne kiseline. Ispitivan je utjecaj vremena umrežavanja i količine sredstva za umrežavanje na bubrenje mikrosfera i njihov profil oslobađanja. Također je proučavan izgled mikrosfera, veličina čestica, bubrenje i profil oslobađanja ljekovite tvari. Mikrosfere pripravljene s većim sadržajem sredstva za umrežavanje ili uz produljeno vrijeme umrežavanja, u vodenom mediju manje bubre. Oslobađanje mliječne kiseline iz želatinskih mikrosfera in vitro je bifazičnog profila, a smanjuje se ako je tijekom priprave povećana količina sredstva za umrežavanje i produljeno vrijeme umrežavanja. Mikrosfere s odgovarajućim profilom oslobađanja ljekovite tvari mogu se pripraviti podešavanjem ta dva faktora tijekom priprave mikrosfera.
Ključne riječi
želatina; mliječna kiselina; α-hidroksikiseline; mikrosfere; umrežavanje
Hrčak ID:
16745
URI
Datum izdavanja:
1.3.2005.
Posjeta: 4.607 *