Skoči na glavni sadržaj

Kratko priopćenje

Antimikrobni učinak etanolnog ekstrakta sjemenki i pulpe ploda grejpa

ZDENKA CVETNIĆ
SANDA VLADIMIR-KNEŽEVIĆ


Puni tekst: engleski pdf 63 Kb

str. 243-250

preuzimanja: 9.571

citiraj


Sažetak

Ispitano je djelovanje etanolnog ekstrakta sjemenki i pulpe ploda grejpa (Citrus paradisi Macf., Rutaceae) na 20 sojeva bakterija i 10 sojeva kvasnica. Antibakterijski i antifugalni učinak ekstrakta testiran je postupkom difuzije na hranjivom agaru i standardnom metodom dilucije. Spektrofotometrijski je određeno da suhi ekstrakt sadrži 3,92% ukupnih polifenola, dok je udio flavonoida iznosio 0,11%. Prisutnost flavonona naringina i hesperidina u etanolnom ekstraktu potvrđena je tankoslojnom kromatografijom. Ekstrakt je pokazao najsnažniji učinak na vrstu Salmonella enteritidis (MIC 2,06%, m/V), dok je na ostale ispitane bakterije i kvasnice djelovao u koncentracijama od 4,13% do 16,50% (m/V).

Ključne riječi

Citrus paradisi (Rutaceae); plod grejpa; ekstrakt sjemenki i pulpe; antimikrobni učinak

Hrčak ID:

16867

URI

https://hrcak.srce.hr/16867

Datum izdavanja:

1.9.2004.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 12.363 *