Izvorni znanstveni članak
Utjecaj sadržaja D vitamina i fosfata u hrani na apsorpciju kalcija i stroncija iz probavnog trakta
Krista Kostial
; Institute for Medical Research, Yugoslav Academy of Sciences and Arts, Zagreb
Tea Maljković
; Institute for Medical Research, Yugoslav Academy of Sciences and Arts, Zagreb
Nevenka Gruden
; Institute for Medical Research, Yugoslav Academy of Sciences and Arts, Zagreb
A. Duraković
; Institute for Medical Research, Yugoslav Academy of Sciences and Arts, Zagreb
Sažetak
Istraživali smo djelovanje različitih količina fosfata i D vitamina u hrani štakora na apsorpciju stroncija i kalcija iz probavnog trakta. Štakori su 6 dana bili na određenom dijetnom režimu, i u to su vrijeme primali radioaktivne izotope kalcija i stroncija (45Ca i 85Sr) oralnim putem. Odredili smo retenciju radioaktivnog kalcija i stroncija u skeletu. Povišeni sadržaj fosfata u hrani (od 0.5 na 1.2% P) izaziva sniženje apsorpcije radioaktivnog kalcija i stroncija iz probavnog trakta. Fosfati djelu i u znatno jače na metabolizam stroncija negoli kalcija. Ti su nalazi u skladu s našim ranijim rezultatima. Spomenuti efekti fosfata na metabolizam kalcija i stroncija nezavisni su od količine D vitamina u hrani ukoliko ona raste od 200 do 800 i. j. na 100 g suhe hrane.
Ključne riječi
Hrčak ID:
176841
URI
Datum izdavanja:
20.3.1968.
Posjeta: 1.146 *