Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Utjecaj sadržaja D vitamina i fosfata u hrani na apsorpciju kalcija i stroncija iz probavnog trakta

Krista Kostial ; Institute for Medical Research, Yugoslav Academy of Sciences and Arts, Zagreb
Tea Maljković ; Institute for Medical Research, Yugoslav Academy of Sciences and Arts, Zagreb
Nevenka Gruden ; Institute for Medical Research, Yugoslav Academy of Sciences and Arts, Zagreb
A. Duraković ; Institute for Medical Research, Yugoslav Academy of Sciences and Arts, Zagreb


Puni tekst: engleski pdf 3.236 Kb

str. 5-9

preuzimanja: 389

citiraj


Sažetak

Istraživali smo djelovanje različitih količina fosfata i D vitamina u hrani štakora na apsorpciju stroncija i kalcija iz probavnog trakta. Štakori su 6 dana bili na određenom dijetnom režimu, i u to su vrijeme primali radioaktivne izotope kalcija i stroncija (45Ca i 85Sr) oralnim putem. Odredili smo retenciju radioaktivnog kalcija i stroncija u skeletu. Povišeni sadržaj fosfata u hrani (od 0.5 na 1.2% P) izaziva sniženje apsorpcije radioaktivnog kalcija i stroncija iz probavnog trakta. Fosfati djelu i u znatno jače na metabolizam stroncija negoli kalcija. Ti su nalazi u skladu s našim ranijim rezultatima. Spomenuti efekti fosfata na metabolizam kalcija i stroncija nezavisni su od količine D vitamina u hrani ukoliko ona raste od 200 do 800 i. j. na 100 g suhe hrane.

Ključne riječi

Hrčak ID:

176841

URI

https://hrcak.srce.hr/176841

Datum izdavanja:

20.3.1968.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.146 *