Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

https://doi.org/10.21857/m8vqrt0dk9

Razvoj palijativne medicine u Požeško-slavonskoj županije

Ivan Vukoja orcid id orcid.org/0000-0002-2417-1811 ; Udruga narodnog zdravlja “Andrija Štampar”, Zagreb, Hrvatska
Jakov Ivković ; Udruga narodnog zdravlja “Andrija Štampar”, Zagreb, Hrvatska
Fabijan Barišić ; Zavod za hitnu medicinu Požeško-slavonske županije, Požega, Hrvatska
Darko Puljašić ; Dom zdravlja Požeško-slavonske županije, Požega, Hrvatska
Ana Asančaić ; Udruga narodnog zdravlja “Andrija Štampar”, Zagreb, Hrvatska
Lana Njavro ; Udruga narodnog zdravlja “Andrija Štampar”, Zagreb, Hrvatska
Marijana Braš ; Centar za palijativnu medicinu i medicinsku etiku Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Veljko Đorđević ; Centar za palijativnu medicinu i medicinsku etiku Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 432 Kb

str. 77-86

preuzimanja: 606

citiraj


Sažetak

Iako je u Požegi još 1991. godine osnovan prvi hospicijski odjel u Hrvatskoj, palijativna skrb i medicina do današnjeg dana još nisu u potpunosti zaživjeli. Problem razvoja palijativne skrbi u Požeško–slavonskoj županiji osim nedostatnih financijskih sredstava predstavlja i geografska specifičnost i prometna izoliranost županije te manjak liječnika i drugih educiranih zdravstvenih profesionalaca. Županija je prema demografskim karakteristikama zakoračila u demografsku starost s naznakama dodatnog demografskog starenja populacije.
Za adekvatan razvoj palijativne skrbi uz pozitivnu politiku Ministarstva zdravlja potrebno je maksimalno involvirati lokalnu i regionalnu samoupravu zbog čega je osnovano županijsko Povjerenstvo za palijativnu skrb koje bi u što skorijem roku trebalo donijeti strateški plan razvoja palijativne skrbi te koordinacijskih centara za palijativnu skrb, mobilnih timova i ambulanti te savjetovališta za palijativnu skrb bez dodatnog opterećivanja proračuna županije. Potrebno je dodatno poraditi na integraciji iskustava i kapaciteta Crkve kao institucije koja ima bitnu ulogu u životu društva Požeško-slavonske županije, vodeći se pritom medicinskim saznanjima i poštujući Crkvenu autonomiju. Osim toga, potrebno je dodatno senzibilizirati i uključiti civilni sektor koji je ključan za razvoj palijativne skrbi, ali je isto tako potrebno obrazovati te nadzirati provođenje aktivnosti civilnog sektora i paziti da se poštuju sve znanstveno utemeljene multidisciplinarne norme u provođenju.
Mogućnost održivog razvoja i trajnog financiranja svakako će ovisiti o mogućnostima lokalne zajednice, ali svakako valja istaknuti humanitarna prikupljanja materijala kao i održivi dugoročni projekt financiran potpuno ili djelomično sredstvima Europske unije.
Sve navedeno ima za cilj ravnomjeran razvoj i jednaku dostupnost zdravstvene usluge u Republici Hrvatskoj.

Ključne riječi

palijativna skrb; Požeško-slavonska županija; razvoj; financiranje

Hrčak ID:

177183

URI

https://hrcak.srce.hr/177183

Datum izdavanja:

28.2.2017.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.609 *