Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

PREVALENCIJA I POVEZANOST RAZINE TJELESNE AKTIVNOSTI I KARDIORESPIRATORNOG FITNESA KOD DJECE RANE ŠKOLSKE DOBI

Ante Kamenjaš ; Sveučilište u Zadru
Donata Vidaković Samaržija ; Odjel za izobrazbu učitelja i odgojitelja, Sveučilište u Zadru


Puni tekst: hrvatski pdf 280 Kb

str. 35-50

preuzimanja: 1.075

citiraj


Sažetak

Cilj: Procijeniti prevalenciju tjelesne aktivnosti i kardiorespiratornog fitnesa, te utvrditi njihovu povezanost kod učenika i učenica rane školske dobi.
Metode: Istraživanje je provedeno na uzorku 78 učenika drugih i četvrtih razreda. Primijenjen je PAQ-C upitnik za procjenu razine tjelesne aktivnosti (TA) i test trčanje 3 minute (F3) za procjenu kardiorespiratornog fitnesa. Izračunati su osnovni deskriptivni pokazatelji. Povezanost varijabli za procjenu razine TA i kardiorespiratornog fitnesa procijenjena je Spearmanovim koeficijentom korelacije, a regresijskom analizom utvrdio se utjecaj TA na F3.
Rezultati: 32,05 % učenika i 25,64 % učenica ima adekvatnu razinu TA. Dobivena je značajna povezanost testa F3 s TA za vrijeme velikog odmora (β=0,25), TA po danima (β=0,27) i ukupnom razinom TA (β=0,29).
Zaključak: Adekvatna razina TA pridonosi povećanju kardiorespiratornog fitnesa, stoga je poželjno usmjereno programirati sadržaje koristeći se složenim metodičkim oblicima rada te poticati djecu na bavljenje izvannastavnim i izvanškolskim kineziološkim aktivnostima.

Ključne riječi

kardiorespiratorni fitnes, tjelesna aktivnost, prevalencija, rana školska dob, spol

Hrčak ID:

177629

URI

https://hrcak.srce.hr/177629

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.915 *