Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Epilepsija u 14-godišnje djevojčice s pinealnom cistom - prikaz slučaja

Helena Hrkač ; Sveučilište u Osijeku, Medicinski fakultet
Anja Valentin ; Sveučilište u Osijeku, Medicinski fakultet
Sanja Delin ; Opća bolnica Zadar, Odjel pedijatrije
Andrea Šimić Klarić orcid id orcid.org/0000-0002-7091-8613 ; Opća županijska bolnica Požega, Odjel za pedijatriju


Puni tekst: hrvatski pdf 703 Kb

str. 61-65

preuzimanja: 1.445

citiraj


Sažetak

Cilj: Ciste pinealne žlijezde su rijetko simptomatske, ukoliko su manje od 10 mm. Ciste većega promjera od 10 mm se najčešće prezentiraju glavoboljom, vrtoglavicom, opstruktivnim hidorcefalusom, poreme-ćajima vida i okulomotorike, a rjeđe epilepsijom.
Prikaz slučaja: Predstavljamo slučaj 14-godišnje djevojčice s epilepsijom uzrokovanom pinealnom cistom. Obiteljska anamneza je negativna na neurološke bolesti, a perinatalna anamneza je uredna. Elektroencefalogramski nalaz (EEG) bio je fokalno dizritmičan sa zašiljenim valovima desno temporalno, te generaliziranim širenjem i paroksizmalnom tendencijom pri intermitetnoj fotostimulaciji i hiperventilaciji. Magnetska rezonancija (MR) mozga prikazuje cističnu tvorbu pinealne žlijezde, veličine 10 mm i debljine stijenke 1 mm. Transkranijalni color dopler (TCD) krvnih žila mozga bio je uredan. Na započetu antikonvulzivnu terapiju napadaji prestaju. MR nalaz nakon godinu dana prikazuje stacionaran nalaz, napadaji su prestali a pacijentica se žali na povremene glavobolje.
Zaključak: Ciste pinealne žlijezde mogu biti uzrokom epilepsije, a obzirom na veličinu ciste i nalaz EEG-a kod naše pacijentice je ta mogućnost vjerojatna. Prvi korak u terapiji je antikonvulzivno liječenje i kliničko praćenje. Za praćenje rasta ciste preporučuje se MR i TCD. Kirurško uklanjanje ciste se radi ukoliko dođe do pogoršanja neuroloških funkcija i/ili rasta ciste.

Ključne riječi

pinealna cista; epilepsija

Hrčak ID:

177975

URI

https://hrcak.srce.hr/177975

Datum izdavanja:

20.3.2017.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.655 *