Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Djelovanje atmosfere na Jadran: danas te u uvjetima očekivanih klimatskih promjena

Miroslava Pasarić
Mirko Orlić


Puni tekst: engleski pdf 980 Kb

str. 69-87

preuzimanja: 448

citiraj


Sažetak

Istražuje se djelovanje atmosfere na Jadran, u sadašnjim te u izmijenjenim uvjetima očekivanih klimatskih promjena. Detaljno se analiziraju meteorološka polja nad Jadranom, dobivena modelom ECHAM4 u eksperimentu »vremenskih odrezaka« (W. May and E. Roeckner: A time-slice experiment with the ECHAM4 AGCM at high
resolution – the impact of horizontal resolution on annual mean climate change, Climate Dynamics, 17, 2001, 407–420). Usporedba razultata dobivenih za kontrolno razdoblje s nizom postojećih mjerenja pokazuje da model dobro reproducira glavne značajke opaženih površinskih protoka topline, vlage te polja vjetra nad Jadranom. Možemo očekivati da će Jadran u budućnosti manje topline predavati atmosferi te da će se povećati isparavanje s njegove površine i smanjiti oborina na njegovom području – što bi u konačnici trebalo dovesti do povećanog prijenosa vlage iz mora u atmosferu.
Promjene u sinoptičkoj aktivnosti dovest će do slabljenja bure te do manje čestine epizoda juga – ali povećanog trajanja. Na kraju se ukratko diskutiraju posljedice ovih promjena na dinamiku Jadrana.

Ključne riječi

klimatske promjene; djelovanje atmosfere; Jadran

Hrčak ID:

17008

URI

https://hrcak.srce.hr/17008

Datum izdavanja:

15.12.2004.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.358 *