Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Prognostička valjanost informiranosti o međuljudskim odnosima za ponašanje radnika

L. Šebek ; Department of Psychology, Faculty of Philosophy, Ljubljana


Puni tekst: engleski pdf 7.550 Kb

str. 251-258

preuzimanja: 248

citiraj


Sažetak

Ispitivanje je provedeno u cilju da se ustanovi kakva je efikasnost izobrazbe rukovodilaca o međuljudskim odnosima. Dvanaest poslovođa jedne tekstilne tvornice pohađalo je sedmodnevni seminar iz međuljudskih odnosa. Neposredno prije, a isto tako i poslije seminara, ispitano je pomoću jednog testa znanja njihovo poznavanje principa i činjenica o odnosima medu ljudima. Osim toga, organizirano je jedno svakodnevno višemjesečno ocjenjivanje tih poslovođa, koje su vršili njihovi radnici. Svakog dana, na kraju radnog razdoblja, radnici su anonimno ocjenjivali svog poslovođu i to ocjenjivanje započelo je 50 dana prije seminara i trajalo je neprekidno do 50 dana iza·seminara. Analiza rezultata potvrdila je polazne hipoteze:
1. Poznavanje principa i činjenica o odnosima među ljudima značajno je više nakon seminara.
2. Stvarno ponašanje poslovođa, procijenjeno na temelj u ocjena njihovih radnika, nije se značajno izmijenilo.
3. Nije utvrđena, značajna korelacija između promjena u znanju poslovođa o međuljudskim odnosima·i promjena njihova stvarnog ponašanja.
Na temelju dobivenih rezultata može se zaključiti da znanje koje rukovodioci stječu na seminarima o međuljudskim odnosima ne mora nužno utjecati na promjenu njihova stvarnog ponašanja u realnoj situaciji. To je, vjerovatno, zbog toga što se to znanje usvaja na jednoj racionalnoj osnovi, a u osnovi stvarnog ponašanja često leže emocionalni momenti.

Ključne riječi

Hrčak ID:

179192

URI

https://hrcak.srce.hr/179192

Datum izdavanja:

21.9.1965.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 702 *