Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.21464/mo44.232.2941

Vuk-Pavlovićevi stavovi o Lockeovu nauku

Demian Papo orcid id orcid.org/0000-0001-5574-6705 ; Filozofski fakultet, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Osijek, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 313 Kb

str. 29-41

preuzimanja: 464

citiraj


Sažetak

Opus Pavla Vuk-Pavlovića obuhvaća i stavove o nauku britanskog filozofa Johna Lockea, posebice o njegovoj spoznajnoj teoriji, filozofiji odgoja i filozofiji politike. Te stavove Vuk-Pavlović je iznio u monografiji Spoznaja i spoznajna teorija, zatim u spisu Mogućnost i granice estetskog uzgoja u vidu individualne i socijalne pedagogike te u članku »Misaoni put J. J. Rousseaua (O 180. obljetnici smrti)«. Sadržaj Vuk-Pavlovićevih stavova ukazuje na njegovu upućenost u Lockeove zapise objavljene u djelu Ogled o ljudskom razumu, u djelu Neke misli o odgoju i u djelu Dvije rasprave o vladi.
Najbrojnija Vuk-Pavlovićeva očitovanja o Lockeu nedvojbeno su ona o spoznajnoj teoriji. Vuk-Pavlović je izrazio neslaganje s Lockeovim promišljanjima o supstanciji, kauzalitetu i zakonu, a onda i s tim što Locke nije razgraničio primarne od sekundarnih kvaliteta, kao ni senzaciju od refleksije. No, Vuk-Pavlović je podržavao Lockeovu filozofiju odgoja. Međutim, kada se očitovao o Lockeovoj filozofiji politike, Vuk-Pavlović je ponovno bio vrlo kritičan: Lockeov konstitucionalizam ocijenio je promašenim.

Ključne riječi

Pavao Vuk-Pavlović, John Locke, spoznajna teorija, filozofija odgoja, filozofija politike

Hrčak ID:

179360

URI

https://hrcak.srce.hr/179360

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.130 *