Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2017.0204
Sastav masnih kiselina u plazmi i mlijeku holstein krava hranjenih dodatkom lanenog sjemena i organskog selena
Mislav Đidara
orcid.org/0000-0002-9609-2098
; Josip Juraj Strossmayer University, Faculty of Agriculture in Osijek, Department of Animal Husbandry, P. Svačića 1D, 31000 Osijek, Croatia
Marcela Šperanda
orcid.org/0000-0003-0785-5485
; Josip Juraj Strossmayer University, Faculty of Agriculture in Osijek, Department of Animal Husbandry, P. Svačića 1D, 31000 Osijek, Croatia
Matija Domaćinović
; Josip Juraj Strossmayer University, Faculty of Agriculture in Osijek, Department of Animal Husbandry, P. Svačića 1D, 31000 Osijek, Croatia
Josip Novoselec
orcid.org/0000-0001-9763-3522
; Josip Juraj Strossmayer University, Faculty of Agriculture in Osijek, Department of Animal Husbandry, P. Svačića 1D, 31000 Osijek, Croatia
Tomislav Mašek
; University of Zagreb, Veterinary Faculty, Department of Animal Nutritionand Dietetics, Heinzelova 55, 10000 Zagreb, Croatia
Mirta Balenović
orcid.org/0000-0002-3966-1389
; Croatian Veterinary Institute, Poultry Centre, Heinzelova 55, 10000 Zagreb, Croatia
Nina Poljičak Milas
; University of Zagreb, Veterinary Faculty, Department of Pathophysiology, Heinzelova 55, 10000 Zagreb, Croatia
Neška Vukšić
; Josip Juraj Strossmayer University, Faculty of Agriculture in Osijek, Department of Animal Husbandry, P. Svačića 1D, 31000 Osijek, Croatia
Sažetak
Laneno sjeme je krmivo bogato n-3 masnim kiselinama, ali veliki udio nezasićenih masnih kiselina može povećati lipidnu peroksidaciju. Selen, kao mikroelement, koji je nužan za normalno funkcioniranje andioksidativne obrane, može se koristiti kao aditiv kako bi se smanjila oksidacija masnih kiselina. Organski oblici selena imaju veću bioraspoloživost u odnosu na anorganske oblike. Cilj ovoga istraživanja bio je utvrditi utjecaj zamjene dijela n-6 masnih kiselina obroka sa n-3 polinezasićenim masnim kiselinama na masnokiselinski sastav krvne plazme i mlijeka mliječnih krava. Pokus je proveden na 30 krava pasmine holštajn u razdoblju od partusa do 21. dana laktacije. Sojina sačma iz kontrolne (C) skupine zamijenjena je lanenim sjemenom u pokusnim (LS i LS+Se) skupinama. Uz to anorganski oblik selena iz premiksa 2. pokusne skupine (LS+Se) zamijenjen je keliranim oblikom selena. U uzorcima krvi i mlijeka prikupljenih 21. dana laktacije određen je sastav masnih kiselina. Dodatak lanenoga sjemena u hranidbi krava tijekom prijelaznoga razdoblja povećao je (P<0,05) udio n-3 masnih kiselina u mlijeku. Udio α-linolenske masne kiseline bio je značajno veći (P<0,05) u krvnoj plazmi obje pokusne skupine, dok je značajno (P<0,05) povećanje udjela iste masne kiseline utvrđeno u mlijeku pokusne skupine LS+Se. Dodatak lanenog sjemena tijekom prijelaznog razdoblja povećao je (P<0,05) udio oleinske masne kiseline u pokusnoj LS skupini u odnosu na kontrolnu (C) skupinu, ali ne i u odnosu na pokusnu LS+Se skupinu (P>0,05).
Ključne riječi
mliječne krave; laneno sjeme; masne kiseline; sastav mlijeka
Hrčak ID:
180152
URI
Datum izdavanja:
19.4.2017.
Posjeta: 2.752 *